En travl dag på arbejde, indkøb i et proppet supermarked og så endelig madlavning med et barn hængende om anklerne.
Der er ikke noget at sige til, hvis kreativiteten ikke sprudler midt i ulvetimen. Og så er det ofte en af de faste retter fra repertoiret, der ryger i rotation igen.
Danskernes favoritter på hverdagsbordet er stegt kylling med kartofler eller grøntsager, pasta med kødsovs og frikadeller. Det har en undersøgelse fra Epinions Danmarkspanel på vegne af Karolines Køkken vist.
Ifølge Katrine Klinken, som er kok, kogebogsforfatter og foredragsholder, så er nøglen til at gøre hverdagsmaden let tilgængelig uden at være kedelig, at man varierer den på alle parametre.
Et oplagt sted at søge inspiration er i sæsonernes skiften.
- Sæsonerne er et supergodt udgangspunkt. For lige nu smager appelsinerne bedre end til sommer, og der smager jordbærrene så bedre end nu. Så det er altid god inspiration at se på, hvad der er i sæson, siger Katrine Klinken og uddyber:
- Lige nu er alle typerne af kål og alle rodfrugterne rigtig gode.
Louisa Lorang, som er kok og kogebogsforfatter, peger på et andet sted at hente inspiration, så man kan genbruge de samme råvarer på et utal af nye måder:
- Man kan twiste alting - også de danske klassikere - ved at se ud i verden. Kyllingen kan kommes i tortillaer eller tacos, og så kan man få god chilisovs til. Man kan lave en guacamole til, det synes de fleste børn også, er fantastisk, siger Louisa Lorang og tilføjer:
- Kylling i karry kan både blive indisk, asiatisk og dansk. Man kan skifte fløden i kylling i karry ud med kokosmælk.
Krydderier er også en måde at give de sædvanlige hovedroller i madlavningen noget nyt modspil, siger Katrine Klinken.
- Kyllingen kan krydres med karry, rosmarin, steges med hvidløg, gnides i barbecuesovs eller sojasovs, siger hun som eksempler på de mange muligheder.
Man også gøre meget ved at variere tilbehøret, siger Katrine Klinken.
Frikadellerne kan for eksempel få selskab af salater, sovser, dip eller syrlige elementer som relish, fermenterede eller syltede grøntsager. Det kan gøre retten meget mere farverig og frisk, forklarer Katrine Klinken.
Hjemme hos kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang er kødsovs et altoverskyggende hit blandt børnene. Men det kan hun godt leve med, fordi det også er et oplagt sted at gemme massevis af grøntsager.
Her kan der snildt ryge en masse løg, squash, bladselleri eller rodfrugter, persillerod og pastinak i.
- Man kan rive en aubergine og lade den sautere med kødet, så forsvinder den ind i kødet. Så selv de mest grøntsagsforskrækkede børn vil ikke opdage den, lyder et af Louisa Lorangs tip.
Når hun har brug for at peppe retten lidt op, flækker hun en butternutsquash, skraber kernerne ud og bager den i ovnen.
Når den er mør, fyldes den op med kødsovsen, som på ingen tid er blevet til en helt anden ret.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk/ritzau fokus/