Pas på solen: Beskyt dine dyr i sommervarmen
Dyr kan også døje med sommervarmen. Du bør derfor også give dem rigeligt med vand og mulighed for at finde skygge, siger Dyreværnet og Dyrenes Beskyttelse.

Det er bestemt ikke kun os mennesker, der kan få det for varmt om sommeren. Også dyrene kan døje i sommervarmen, hvis ikke man er opmærksom.

Hunde og katte kan ikke svede, og især dyr med korte snuder, såsom hunde af racerne fransk bulldog og mops, har rigtig svært ved at komme af med varmen og dermed større risiko for at få hedeslag.

Hvis eksempelvis ens hund halser meget hurtigt og samtidig er passiv og slatten, skal man straks reagere, understreger dyrlæge Rikke Christensen-Lee, der er direktør for Dyreværnet.

- Når I er på stranden, så tag en parasol med. Selv om det er fint køligt for os, har vi jo ikke pels på, siger hun og uddyber:

- Hvis uheldet er ude, og man har et kæledyr, der er blevet for varmt, kan man gøre hele dyret vådt, eller afkøle det med vand eller isvand på tungen eller trædepuderne, hvor der ikke er pels.

Ifølge Dyrenes Beskyttelses chefkonsulent for familiedyr, Jens Jokumsen, er noget af det allerværste, man kan gøre, at begrænse dyrene i at kunne fjerne sig fra varmen, for mange af dem kan regulere noget af den selv.

- Solen flytter sig over dagen, og hvis de sidder i et bur, mens vi er på arbejde, opdager vi ikke, når solen bager ned, der hvor kaninen, marsvinet eller fuglen sidder, siger han og fortsætter:

- Sørg for, at de altid har frisk vand tilgængeligt og kan søge hen et sted, hvor der er køligt og skygge. Man kan undgå, at der kommer for meget sollys ind ved at rulle for og åbne vinduerne, så der kan komme luft ind. Men de skal ikke åbnes så meget, at en kat ville kunne hoppe ud, påpeger han.

Ligesom mennesker skal bruge solcreme, gælder det også dyrene. Især skal man smøre tyndpelsede katte, ved kaniners ører og hanhundes forplantningsorganer, siger Rikke Christensen-Lee.

- Det er meget tynd og øm hud, så hvis den bliver forbrændt der, er det rigtig skidt. Dyr med lys hud og med meget lidt pels kan sagtens blive forbrændte. Vi har set solskoldninger og brandskader på lyse katte, der har hvid pels på ørerne.

Husk derfor masser af vand, skygge, luft og solcreme, og pas ekstra meget på, når solen skinner skarpt, advarer Rikke Christensen-Lee.

- Man skal på ingen måde tage sin hund med ud at løbe, når der er høj sol, eller efterlade sit dyr i en bil, selv om den holder i skyggen. Solen flytter sig, og pludselig er der ikke skygge mere.

Fakta: Beskyt dyrene i sommervarme

- Smør solcreme på bare områder og områder med tynd og/eller lys pels.

- Vær særlig opmærksom på, at sort pels suger varmen til sig, og at lys pels også er udsat.

- Sørg for, at dyrene har mulighed for at søge skygge og har rigeligt af frisk vand.

- Åbn vinduerne, så der er gennemtræk.

- Efterlad ikke dit dyr i bilen, selv om den holder i skygge.

Kilder: Rikke Christensen-Lee, Jens Jokumsen.

/ritzau/FOKUS