Som om det ikke er slemt nok at gå rundt med en evig frygt for at blive ramt af en ond sygdom, viser det sig nu at selve det, at du bekymrer dig, er med til at gøre dig mere udsat for sygdomme, skriver The Guardian.
Nye studier fra en norsk undersøgelse viser, at du kan blive fysisk syg af din angst for sygdomme.
Faktisk viser det sig, at folk som er ekstrem bange for at blive syge, har 73 procent større risiko for at udvikle en hjertesygdom over ti år, end dem der ikke går rundt og bekymrer sig specielt meget.
Det er særligt de folk med angst for sygdomme, som er ekstra udsatte - går du ind imellem rundt og bekymrer dig for, om din maveonde nu er noget andet end for meget chokolade, er du ikke i fare.
Men professor Peter Tyrer, der er psykiater og ekspert i angst fortæller, at det er dem, der går rundt og spekulerer for meget, der er risikogruppe. Det er ikke kun hjertet, som rammes. Det kan også give stress og udsving i hormornerne.
Du er ikke syg
Peter Tyrer fortæller, at angsten for at være syg ofte starter hos folk, når de er unge. Det kan begynde at tage fat, hvis en i den nærmeste familie dør eller er syg.
Det er særdeles vigtig at komme angsten til livs, så du ikke belaster kroppen unødvendigt. Professoren mener, der skal terapi til, som blandt andet skal lære den ramte selv at se, at han eller hun ikke er dødsyg, blot fordi de har lidt ondt i kroppen en dag:
- Symptomerne er gerne relateret til angsten, som for eksempel brystsmerter. Vi prøver at få folk til selv at se sammenhængen. Hvis en person for eksempel får ondt i brystet på arbejdet, men ikke når han eller hun graver i haven, så er det usandsynligt, at der er noget fysisk galt.
Professor Peter Tyrer fortæller altså, at når en person får hjælp til ikke hele tiden at tro, at der er sygdom på vej, skal man tage fat i deres logiske sans og styrke den, så de kan komme ud over angsten og dermed også den forhøjede risiko for hjertesygdomme, som følger med stressen og bekymringerne.