Pas på: Disse slankekure kan skade din krop
Juicekuren er en af de populære kure, som kan være skadelige for din krop. Spis frugt og grønt som det er, i stedet for at blende det, lyder sundhedsekspertens råd. Foto: Scanpix/Arkiv
Generelt er kure populære fordi de kan give hurtige resultater, men det er ikke altid den sundeste løsning. Nogle kure kan endda være skadelige for din krop.

Det kan være svært at navigere i, hvad der er sundt og usundt, da mange slankekure og kostplaner bygger på hver sin filosofi.

Men nogle af dem kan være usunde og endda skadelige for din krop og dit helbred, advarer sundheds- og livsstilsekspert Julie Retbøll Eriksson.

- Kurene er blevet populære, fordi de giver hurtige resultater. Rigtig mange taber sig på disse kure, men det er i bedste fald kun en hurtig løsning, som ikke er holdbar og som i nogle tilfælde kan give følgesygdomme, siger hun.

Hurtige resultater rygtes

Når kure giver hurtige resultater bliver de meget hurtigt spredt, og mange hører om dem og hopper med på dem, forklarer hun.

Mange, som gerne vil tabe sig, føler, at de har prøvet det meste, og derfor er de tilbøjelige til at hoppe med på en ny kur, hvis den umiddelbart viser gode resultater. Nogle af kurene lægger også op til hurtige resultater uden man skal arbejde for meget for det, og det kan også virke tiltalende, hvis man længe har forsøgt at tabe sig, tilføjer Julie Retbøll Eriksson.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Om Julie:

Julie er sundheds- og livsstilsekspert og står bag firmaet Glad Livsstil.

Julie har testet Nupokur på egen krop - læs med og bliv klogere på, om det er en effektivt og sund made at tabe sig på.

 

UDVID

Her er de kure, hun anbefaler, at du holder dig fra:

Atkins- og Dukan-kure

Disse kure har fokus på at spise mange animalske proteiner. Det medvirker et højt indtag af rødt kød, som undersøgelser tyder på kan være kræftfremkaldende. Derfor anbefaler eksperter at man kun indtager 500 gram rødt kød om ugen - et indtag der for den almindelige dansker kan være svært at holde sig under.

Når du så er på en kur, hvor al fokus er på dit proteinindtag, vil du spise endnu mere rødt kød, blandt andet fordi disse kure også har en dag om ugen, hvor du kun må spise protein - altså ingen grøntsager, frugt eller kulhydrater. Kuren er både problematisk på grund af indtaget af rødt kød, men også fordi du kommer til at mangle fibre og derfor risikerer forstoppelse eller andre fordøjelsesproblemer, siger Julie Retbøll Eriksson.

Hvis du alligevel vælger at hoppe med på proteinkurene som Dukan eller Atkins, anbefaler hun at have fokus på at få proteiner fra fisk og hvidt kød. I disse kure er det specielt det røde kød, som i store mængder kan være farligt, og derfor kan det hjælpe at vælge andre proteinkilder. Du risikerer stadig at få for lidt grøntsager og fibre, men med et primært indtag af fisk og hvidt kød vil kuren være sundere, lyder sundhedsekspertens råd.

Juice- og vandkure

Du kan leve af friskpresset juice og vand i en begrænset periode. Du får en masse vitaminer, men over en længere periode vil du mange proteiner og fibre, understreger Julie Retbøll Eriksson.

Juice har en anden virkning på din krop end hele frugter og grøntsager. Når du drikker friskpresset juice, får du en koncentreret mængde vitaminer, men du sorterer fibrene fra, som blandt andet holder din fordøjelse i gang. Drikker du samtidig for meget vand - fire-fem liter om dagen - vil du skylle alle vitaminer og mineraler ud af kroppen.

Hvis du alligevel insisterer på at teste juice- eller vandkur, anbefaler Julie Retbøll Eriksson at du nøjes med at køre den i to-tre dage. Hun anbefaler ikke detoxkure som disse, da der ikke er videnskabeligt bevis for, at det skulle gavne kroppen, men omvendt er to-tre dage på en sådan kur ikke decideret usundt for dig.

Slankepiller

Flere slankepiller er i søgelyset for at indeholde farlige stoffer - specielt piller købt på nettet. Generelt skal du holde dig fra slankepiller, råder Julie Retbøll Eriksson. De giver nemlig kun en her-og-nu-virkning, som ikke hjælper dig på den lange bane, men som i stedet kan være skadeligt for din krop.

Julie Retbøll Eriksson vil aldrig anbefale slankepiller, men nogle mærker er dog bedre end andre, siger hun. Hvis det er den vej, du vil gå, bør du rådføre dig med eksperter på området, som ikke har interesse i at sælge dig bestemte mærker.

Men hvad skal man så?

Selvom det er fristende at vælge en populær kur, som lover et hurtigt resultat, ved du sikkert inderst inde, hvad den bedste og mest langtidsholdbare løsning er: En livsstilsændring.

Hvis man følger de ti officielle kostråd, spiser flere grøntsager og er mere aktiv, vil det for de fleste gøre en stor forskel.

Grunden til, at det ofte kan føles svært og uoverkommeligt er, at vi er styret af vaner, og derfor skal implementere helt nye vaner. Desuden er det en langsigtet løsning, som tager tid. Mange når derfor at hoppe fra, før de ser resultater på vægten, siger Julie Retbøll Eriksson.

Hun anbefaler at man tager små skridt, som man implementerer gradvist i hverdagen. For eksempel kan man starte med at drikke to liter vand om dagen, da rigtigt mange danskere drikker for lidt vand. Næste skridt kan være at begynde at spise æg til morgenmad, så man starter dagen med et sundt og mættende måltid.

Det gælder om at finde små justeringer, som passer ind i hverdagen, så det også bliver en holdbar løsning, understreger Julie Retbøll Eriksson.