Partier pønser på ny italiensk regeringsdannelse

Hvme skal fremover stå i spidsen for Italien, og hvem skal sidde i regeringen? Det er blandt andet disse spørgsmål, der mangler svar på efter det italienske valg. (Foto: Foto: Alessandro Bianchi/Reuters)

Ifølge en anonym kilde forsætter Femstjernebevægelsen og Ligaen med at forsøge at danne regering.

Økonomen Carlo Cottarelli, der tirsdag blev udpeget til at skulle danne en teknokratisk italiensk regering, antyder, at partierne, der fik flertal ved valget 4. marts, muligvis alligevel kan danne regering.

- Der er opstået nye muligheder for tilblivelsen af en politisk regering, siger han i en meddelelse.

Her lyder det også, at "omstændighederne, herunder spændingerne på det finansielle marked, har tvunget ham til at afvente yderligere udviklinger", skriver nyhedsbureauet AP.

Tidligere onsdag forlød det fra en anonym kilde i det italienske politiske parti Femstjernebevægelsen, at Femstjernebevægelsen og det højreorienterede parti Ligaen igen forsøger at danne regering, skriver Reuters.

De to partier har tidligere forsøgt at danne regering, men det mislykkedes, da Italiens præsident, Sergio Mattarella, afviste de to partiers bud på en finansminister.

De to partier havde foreslået Paolo Savona som finansminister. Han er modstander af euroen og meget kritisk over for Tyskland.

Afvisningen fik Giuseppe Conte, der ellers var udpeget til at blive Italiens næste premierminister, til at sætte hårdt mod hårdt og erklære, at der ikke kunne dannes regering.

Ifølge den anonyme kilde forsøger Femstjernebevægelsen og Ligaen at finde "et kompromis i form af et andet navn" til finansministerposten.

Koalitionen overvejer også at udvide kredsen ved at inkludere det højreorienterede parti Broderskabet, fortæller kilden.

Tirsdag udpegede Italiens præsident økonomen Carlo Cottarelli til at danne en ny teknokratisk regering.

Cottarelli sagde tirsdag, at hvis han ikke kan vinde en påkrævet tillidsafstemning, så bliver der udskrevet et nyvalg efter august - formentligt i begyndelsen af 2019.

/ritzau/