Parkeringsvagt sexchikaneret af kollega: Flere sager anerkendes som arbejdsskader
Arkivfoto. Foto: Maria Hedegaard/Scanpix/arkiv
Sager med sexchikane på jobbet kan være så alvorlige, at de anerkendes som arbejdsskader. I 2014 blev en kvindelig parkeringsvagt tildelt tre millioner i erstatning efter sexchikane af kollega.

Selvom der bliver ført få sager om seksuel chikane ved landets domstole, så kan konsekvenser af sexchikane være så alvorlige, at de ofte anerkendes som arbejdsskader.

I fire ud af fem sager er Erhvervssygdomsudvalget enig i, at en psykisk diagnose kan tilskrives chikane på arbejdspladsen. Det viser en kortlægning af sexchikane-sager ført ved Erhvervssygdomsudvalget fra 2010 til og med 2015, lavet af Anette Borchorst og Lise Rolandsen Agustin ved Aalborg Universitet.

Det skriver Fagbladet 3F.

For psykolog Libby Tata Arcel, der i en årrække har forsket i konsekvenserne ved sexchikane, kommer det ikke som en overraskelse.

- Sexchikane påvirker kvinder meget i deres måde at se arbejdsmarkedet på. De føler ikke længere, at de kan bestride deres job, og i næsten alle tilfælde fører det jo også til, at kvinderne stopper i jobbet, siger hun til Fagbladet 3F.

Det er diagnoser som posttraumatisk stresssyndrom (PTSD), depression eller 'uspecificeret belastningsreaktion', der typisk anerkendes som en arbejdsskade.

Ifølge Libby Tata Arcel kan PTSD og den mildere 'uspecificeret belastningsreaktion' vise sig som tilbagevendende mareridt om natten og angst for at gå ud.

- Det er ofte udsatte kvinder, der bliver udsat for seksuel chikane. Deres muligheder på arbejdsmarkedet er ikke så store. Derfor prøver de at kæmpe for at beholde deres job og i forsøget på at udholde det, sker der psykiske ting, de ikke er klar over, siger Libby Tata Arcel.

- Det er først senere, de kan se tilbage og ønske, at de havde forladt stedet tidligere.

I 15 ud af de 45 anerkendte arbejdsskadesager, blev der udover godtgørelsen, også tildelt erstatning for tabt erhvervsevne. Her bliver der også lagt vægt på vedkommendes uddannelse, fremtidige muligheder og alder. Det betyder, at beløbene kan variere meget.

I 2014 skabte det derfor stor opmærksomhed, da en parkeringsvagt blev tildelt tre millioner i erstatning for tabt erhvervsevne.

I sagen forfulgte en mandlig kollega en kvinde med sms'er og mails. Han kommenterede hendes udseende og forsøgte at kramme og kysse hende.

Da hun sagde fra og involverede sin chef, mente den mandlige kollega, at hun selv havde lagt op til ham, ligesom hun blev tvunget til at arbejde sammen med ham. Til sidst blev hun isoleret på arbejdspladsen.

Det førte til, at hun blev indlagt på psykiatrisk hospital og fem år efter fortsat havde angst.