Pape: Politiet skal ikke tvinge burkaer af kvinder
Søren Pape Poulsen præsenterer torsdag omstridte lovforslag, der effektivt vil forbyde burka og niqab i det offentlige rum. Foto: Foto: Henning Bagger / Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
Politiet skal udskrive en bøde og bede kvinderne om at gå hjem, hvis de går med burka i det offentlige rum, lyder det fra justitsministeren.

Når justitsminister Søren Pape (K) torsdag fremsætter det omstridte lovforslag, der effektivt vil forbyde burka og niqab i det offentlige rum, giver han samtidig en garanti for, at politiet ikke kommer til at tvinge burkaer af kvinder på gaderne. De får en bøde, og så skal politiet ellers bede kvinderne om at gå hjem.

- Hvis de bor i nærheden, så bliver de bedt om at gå hjem, siger Søren Pape til Politiken torsdag.

Alternativt skal politiet tage den pågældende med på politistationen. I det tilfælde må den burkaklædte blive hentet af et familiemedlem, forklarer justitsministeren.

- Jeg skal ikke have betjente, der skal stå og hive beklædningsgenstande af folk - burkaer eller andet. Det kommer ikke til at ske, siger Søren Pape til Politiken torsdag.

Måske skræmmer eksempler fra Frankrig, som var det første land i Europa, der indførte et reelt burka- og niqabforbud. Det gjorde de i 2011, og siden har der været et par tilfælde, hvor burkaklædte kvinder har nægtet at vise deres ansigt, og det har skabt ballade.


- De billeder kommer vi ikke til at se i Danmark. Det er heller ikke den instruks, politiet vil få, siger Søren Pape til Politiken og hentyder til en endnu ikke udfærdiget instruks til politiet, som skal specificere og tydeliggøre, hvordan de skal håndtere forbuddet i praksis. Noget, som blandt andet Rigspolitiet har efterspurgt detaljer om.

Instruksen vil dog først blive udfærdiget, når lovforslaget er vedtaget.