Pape om Tibet-rapport: Politiet ved at det ikke må ske igen
Det var Københavns Politi, der selv besluttede at forhindre danskere i at demonstrere for Tibet under et kinesisk besøg i Danmark. Det konkluderer Tibetkommissionen, og dermed er sagen opklaret, mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Foto: Martin Sylvest/arkiv/Scanpix
Tibet-kommissionens rapport er fyldestgørende, siger Pape. Politiet selv har truffet forkerte beslutninger.

Hverken Udenrigsministeriet eller Justitsministeriet har begået fejl i Tibet-sagen.

Det var Københavns Politi, der selv besluttede at forhindre danskere i at demonstrere for Tibet under et kinesisk besøg i Danmark. Det konkluderer Tibetkommissionen.

Og dermed er sagen opklaret. Det mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

- Jeg kan kun forholde mig til kommissionens rapport. Det er et særdeles grundigt stykke arbejde med to streger under konklusionen, siger Søren Pape Poulsen.

Han fastslår, at der nu bliver indledt sager mod to polititjenestemænd, som har ansvaret for, at der blev givet klart ulovlige ordrer ved to kinesiske besøg.

Borgernes ret til at ytre sig blev knægtet ved besøgene i 2012 og 2013, da henholdsvis præsident Hu Jintao og formanden for det kinesiske parlaments overhus gæstede Danmark.

Desuden fik Folketinget fejlagtige informationer om, hvordan politiet havde forholdt sig, fastslår kommissionen.

- Det her kan ikke forsvares på nogen måde.

- Der er ikke nogen hos politiet, som er i tvivl om, at det her aldrig må ske igen, siger Søren Pape Poulsen.

Det har vakt undren, at Københavns Politi af egen drift skulle have besluttet at knægte Tibet-demonstranternes ytringsfrihed. Det har sat gang i spekulationer om, hvorvidt politiet havde fået ordre højere oppefra i systemet.

Her er der blandt andet blevet henvist til den trusselsvurdering, som betjentene fik i hånden før statsbesøget i sommeren 2012. I den står blandt andet:

- Det er PET's opfattelse, at kineserne ikke er bekymret for præsidentens sikkerhed under opholdet i Danmark, men det er meget afgørende for dem, at "de ikke taber ansigt" ved konfrontationen med demonstranter eller lignende, står der i trusselsvurderingen.

De kinesiske besøg under Thorning-regeringen havde stor betydning for dansk erhvervsliv, fordi de kunne føre til store ordrer i Kina.

Tibetkommissionen fastslår, at politiet ikke har fået ordre oppefra i systemet om at skærme demonstranterne af.

Politiet har selv besluttet at tage flag fra demonstranter og spærre dem inde bag politivogne, så de kinesiske besøgende ikke kunne se dem.

Søren Pape Poulsen kalder det "et rigtig godt spørgsmål", hvordan ledende politifolk af egen drift kunne komme på at bryde grundloven på den måde.

- Det får vi lejlighed til at dykke ned i nu, siger Søren Pape Poulsen med henvisning til, at kommissionens rapport først blev offentliggjort mandag, og der nu skal indledes sager mod to politifolk.

Justitsministeren fastholder, at der ikke er grund til at tvivle på kommissionens konklusioner.

- Hvor er vi henne i det her land, hvis man nedsætter en kommission og så ikke tror på resultatet, når det kommer, siger Søren Pape Poulsen og tilføjer:

- Jeg stoler fuldt ud på, at folk har talt sandt, når de har forklaret sig for kommissionen.

/ritzau/