Pædagog tilbage på job: Det dummeste jeg har gjort
Kræftramte Kenneth Lange er pædagog og ville i sommer teste sin arbejdsevne. Det skulle han aldrig have gjort. FOTO: Colourbox
Kenneth kæmper mod sin livsfarlige leukæmi. Imens vokser hullet i familiens økonomi. For han får ingen sygedagpenge. Den kræftramte stilladsarbejder er røget igennem sprækkerne på den nye reform af sygedagpenge.

Kenneth kæmper hele sommeren og efteråret mod livstruende kræft. Og når hans tanker ikke fyldes med bekymringer over leukæmien, kredser de om familiens økonomi.

Banken og andre regningerne må holdes for døren, for han får ikke en krone i sygedagpenge.

Kenneth er kommet i klemme i den nye reform af sygedagpenge, der trådte i kraft sidste år.

Reformen betyder, at vender man først tilbage på job efter en livstruende sygdom, så ryger sygedagpengene, hvis man som Kenneth, atter bliver syg.

Det vidste Kenneth bare ikke, da han i juni-juli i år, forsøgte sig med at vende tilbage i job.

"Det er det dummeste, jeg nogen sinde har gjort," siger han.

Livstruede syge får reduceret ydelse

Regeringen har nu indført, at de livstruede syge, der står i Kenneths situation, vil få udbetalt en ydelse med tilbagevirkende kraft. Men det bliver ikke sygedagpenge. Derimod vil Kenneth og andre til næste år få en mindre ydelse udbetalt, der svarer til kontanthjælp.

Kenneth har kæmpet mod leukæmi siden 2011. I flere år røg han ind og ud af hospitalet - og ind og ud af job.

Men økonomien bekymrede Kenneth sig ikke om. Heller ikke mens han tilbragte 100 dage i komplet isolation på Rigshospitalet efter en transplantation af knoglemarven i sommeren 2013.

Det var på grund af sin knoglemarvstransplantation, at Kenneth igen blev syg, og stod uden sygedagpenge i fire måneder.

I juni 2014 vendte Kenneth tilbage på sit job som stilladsarbejder.

"Jeg vil finde ud af, om kroppen kan holde til at arbejde. Men det kunne den ikke," siger han.

Kræften viser igen sit ansigt

Kenneth fik konstateret "kronisk GVH" (Guardian Versus Host-syndrom, red.). En sygdom, der kan ramme folk, der har fået transplanteret knoglemarv.

"Mit immun-system er ikke længere mit eget. Det tilhører min donor af knoglemarv. Og det havde vendt sig imod mig, og ødelagde mine muskler og led," siger han.

Denne gang venter sygedagpengene ikke på den anden side. For nu kommer Kenneth under den nye lov om sygedagpenge.

"Jeg kæmpede med arme og ben, men der var ingen hjælp nogen steder fra," siger han, og fortsætter:

"Jeg har kone og tre børn. Jeg bekymrede mig om alt fra banken og regninger, til hvordan vi skal få købt vintertøj til børnene," siger han.

Kenneth er målløs over regeringens reform af sygedagpenge.

"Jeg mener, loven er en kæmpe bommert. Regeringen sagde selv, at alle livstruede syge var garanteret sygedagpenge under hele deres sygdom. Men det er jo løgn," siger han.

I dag har Kenneth heldigvis fået det bedre. Kenneth er tilmeldt a-kassen igen, men månederne uden sygedagpenge plager stadig familiens økonomi.

Han leder nu efter et job - for eksempel som chauffør for at skåne kroppen.