Overvismand: Der er ikke behov for flere reformer af arbejdsmarkedet
Overvismanden Michael Svarrer mener ikke, at der er noget aktuelt behov for reformer af arbejdsmarkedet. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Der er ikke presserende økonomiske grunde til at gennemføre arbejdsmarkedsreformer, mener overvismand.

Det ser ud som om, at striben af reformer, som skiftende regeringer har gennemført for at øge den tilgængelige arbejdskraft, har virket.

Derfor mener overvismand Michael Svarer heller ikke, at der er noget aktuelt reformbehov på den front i dansk økonomi.

- Finanserne og vækstprognoserne ser gode ud. Derfor er den brændende platform også forsvundet.

- Men hvis kan lave reformer, der kan udnytte ressourcerne i landet bedre, så skal man selvfølgelig gøre det, siger han.

Vismændene regner i deres seneste prognoser med, at den tilgængelige arbejdskraft og arbejdsudbuddet vil følges pænt ad frem mod 2025, hvor der vil være 150.000 flere i arbejde end nu.

Men derfor kan der sagtens være idé i at prøve at få endnu flere ud på arbejdsmarkedet end nu.

- Flygtninge er et oplagt sted at sætte ind. De har en markant lavere erhvervsfrekvens end indfødte danskere, så der er et sted, hvor man kan tage fat.

- Men der er også en gruppe, der kommer ud af folkeskolen og over på kontanthjælp.

- Der er ingen tvivl om, at alle vil få en gevinst af at få flere fra disse grupper i arbejde - ikke mindst dem selv, mener overvismanden.

Det er blandt andet velfærdsreformen fra 2006, hvor pensionsalderen blev hævet, som har været med til at styrke statsfinansernes langtidsholdbarhed.

Men også efterløns- og dagpengereformer har været med til at få folk til at arbejde længere og sænke de offentlige udgifter.

/ritzau/