Overtandlæge om tandhjælp til socialt udsatte: Sådan er loven

Loven giver ikke ret til at lave andet end de billigste og hurtigste tandløsninger til kontanthjælpsmodtagere, siger kommunal overtandlæge
Det er ikke kommunerne, der har sænket standarden for tandpleje til pensionister og kontanthjælpsmodtagere. Det er tandlægernes ambitioner på patienternes vegne, der er steget, lyder det fra en overtandlæge.
Det er ikke kommunerne, der har sænket standarden for tandpleje til pensionister og kontanthjælpsmodtagere. Det er tandlægernes ambitioner på patienternes vegne, der er steget, lyder det fra en overtandlæge. Foto: Iris/arkiv

Når kontanthjælpsmodtagere og pensionister skal have lavet tænder, bestemmer de ikke selv. hvad der skal laves.

Har man brug for økonomisk hjælp til regningen, bestemmer kommunen. Og tandlægerne beskylder kommunerne for at have sænket niveauet, så det ofte bliver gebis, tandudtrækninger eller andre billige løsninger.

Men det er ikke kommunerne, der har sænket standarden, siger Børge Hede, der er overtandlæge i voksentandplejen i Københavns Kommune.

Det er de generelle krav i befolkningen og tandlægernes ambitioner på deres patienters vegne, der er steget. Kommunen får nu mange ansøgninger om mere kostbare behandlinger end tidligere. For eksempel implantater i stedet for proteser.

- Det er ikke den bedste løsning, vi giver støtte til. Det er Skoda-modellen. Det ved vi udmærket godt. Så er der tandlæger, der tror, de kan snige mere igennem, fordi de vil deres patienter det godt. Men det er ikke ifølge loven, siger Børge Hede.

Loven giver kun ret til hurtig behandling

Da Avisen.dk for nyligt skrev om støtte til tandpleje, sagde flere politikere, at socialt udsatte skal have samme niveau i tandbehandling som den generelle befolkning.

- Men det er ikke det, der står i loven. Så skal politikerne lave om på lovgivningen og sende nogle flere penge. Man kan ikke bare klandre kommunerne, for det er et relativt snævert rum at vurdere fra i lovgivningen, og staten betaler halvdelen. Så hvis vi bevilliger mere end loven siger, får vi ikke refusion fra staten, siger Børge Hede.

For ifølge loven er kontanthjælp en kortvarig ydelse, og det i sig selv er diskvalificerende for at få støtte til implantater. For sådan en behandling klan tage op til et år at lave.

- De fleste kan blive enige om, at hvis man mangler tænder, vil man hellere have en løsning, der sidder fast, frem for en løs protese. Men det er ikke det, lovgivningen giver mulighed for, siger han.

Direktøren har de bedste tænder

Et andet grundprincip er, at kommunen skal vælge den billigst fagligt forsvarlige løsning. En implantatbehandling kan koste 10-20 gange så meget som en protese - 100.000 kroner mod en helprotese til cirka 5.000 kr.

Ifølge Børge Hede ligger problemet slet ikke i tilskudsreglerne for kontanthjælpsmodtagere og pensionister. Men i den store sociale ulighed i tandpleje generelt.

- Hvis du vil se, hvordan sundhedssystemet vil se ud, hvis man går over til selvbetalte privathospitaler, så kig på tandplejen. Hvis du ser på tandsundheden kan du se forskel hele vejen op fra de ufaglærte til funktionærerne og direktøren. Det er altid de dårligst stillede, der står med håret i postkassen, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.