OK2015 Overenskomst i hus: De får mere i løn
Blandt andet kontoransatte og laboranter, der er ansat inden for Land- og skovbrug eller på gartnerier, kan se frem til lønstigninger de næste tre år. Samtidig kan de forhandle sig til højere personlige tillæg lokalt. Polfoto/arkiv
Cirka 1000 privatansatte på blandt andet gartnerier kan se frem til lønstigninger og forbedrede vilkår for børnefamilier.

Privatansatte inden for gartneri-, land og skovbrug - for eksempel kontoransatte og laboranter - kan se frem til en lønstigning på 150 kroner om måneden, hvert år de næste tre år. Altså i alt 450 kroner mere i månedsløn.

HK/Privat og Gartneri, Land- og Skovbrugets Arbejdsgiverforening er netop blevet enige om en ny treårig overenskomst.

Lønstigningerne tilgodeser alle medarbejdergrupper fortæller Kim Bonde Nielsen, faglig sekretær i HK/Privat, der er godt tilfreds med resultatet:

- Det er jo altid svært at se tre år frem i tiden. Men vi har sikret folk nogle garanterede lønstigninger på trods af, at det her ikke er normallønsoverenskomster, siger han til Avisen.dk.

Minimallønnen bliver altså hævet for alle - herunder elever og lærlinge - og så kan medarbejderne stadig forhandle sig til højere personlige tillæg på den enkelte arbejdsplads.

Forbedringer for familier

Ud over mere i lønningsposen får medarbejderne bedre vilkår under barsel, nemlig med en forældreorlovsperiode, der hæves fra 11 til 13 uger. De får højere løn under orloven, og der bliver indbetalt mere til pension i perioden.

- Vi når ikke alt på en forhandling, men vi kommer et stykke hver gang, og vi har nu endnu engang sikret forbedringer for familierne, siger Kim Bonde Nielsen.

Andre resultater af overenskomsten er, at fyrede medarbejdere får ret til op til fem ugers efteruddannelse i opsigelsesperioden, og medarbejdere over 60 år får mulighed for at købe fridage for deres pensionsmidler.

HK/Privat får fremover også lettere ved at sikre, at vikarer får samme løn- og arbejdsvilkår som fastansatte. Fremover har fagforeningen ret til at tjekke, om vikarbureauerne lever op til kravene, og man kan forfølge sagerne, hvis det ikke er tilfældet.