OVERBLIK: USA undersøger russisk valgindblanding

Paul Manafort på vej til afhøring i sagen om Trump-kampagnens mulige kontakter til Rusland. (Foto: Foto: Chip Somodevilla/AFP)

Tidligere FBI-chef undersøger påstand om, at Rusland forsøgte at få Donald Trump valgt som præsident.

Mandag er Donald Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort og dennes forretningsforbindelse Rick Gates blevet anklaget for at have deltaget i en sammensværgelse mod USA foruden en række økonomiske forbrydelser.

Manafort blev fyret i august på grund af mistanke om forbindelser til prorussiske interesser i Ukraine.

Her et overblik over baggrunden for undersøgelsen:

* Overordnet:

Amerikanske efterretningstjenester mener, at Rusland prøvede at påvirke udfaldet af valget.

Hvorvidt nogen fra Trumps kampagne hjalp til, bliver også undersøgt i Kongressen, hvor tidligere FBI-chef Robert Mueller er ansvarlig for at komme til bunds i sagen.

Der er løbende kommet nye historier frem om kontakter mellem Trumps inderkreds og Rusland.

Selv har Trump afvist, at der skulle være nogen omkring ham, der i hemmelighed har samarbejdet med Rusland.

* Folkene rundt om Trump:

I juli indrømmede Trumps ældste søn, Donald Trump Jr., at han mødtes med den russiske advokat Natalja Veselnitskaja i juni 2016, efter at hun via en mellemmand havde sagt, at hun havde smuds på Hillary Clinton.

Trump Jr. insisterer på, at advokaten ikke havde nogen "betydningsfuld information". Han har selv frigivet en række e-mails, som afslører, hvordan mødet var sat op.

Mellemmanden, der arrangerede mødet, påstår, at Veselnitskaja arbejdede for den russiske regering. Det nægter både advokaten og den russiske regering.

Foruden Paul Manafort er justitsministeren, Jeff Sessions, og præsidentens svigersøn Jared Kushners russiske kontakter også blevet undersøgt.

* Trump selv:

Trump fyrede i maj den daværende FBI-direktør James Comey, som ledede en af undersøgelserne om russisk indblanding.

I juni kom det frem, at præsidenten selv blev undersøgt for muligvis at have forhindret efterforskernes arbejde - både ved at have fyret Comey samt for måske at have givet ordre til at stoppe en undersøgelse af præsidentens tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Kilder: CNN, BBC og Reuters.

/ritzau/