OVERBLIK: Tyrkiet har flere forskellige interesser i Syrien

Migranter støder her sammen med græsk politi ved den græsk-tyrkiske grænse. Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, åbnede fredag Tyrkiets grænse mod Europa for migranter. (Foto: Bulent Kilic/Ritzau Scanpix)

Tyrkiets tilstedeværelse i Syrien handler blandt andet om en kamp mod kurdere i den nordøstlige del af landet.

Tyrkiet er de seneste dage havnet i konflikt med Syriens regeringsstyrker.

Årsagen er et luftangreb i den syriske provins Idlib, der torsdag kostede 33 tyrkiske soldater livet. Ifølge Tyrkiet stod syriske styrker bag angrebet.

Det fik søndag Tyrkiet til som modsvar at angribe de syriske styrker.

De tyrkiske styrkers tilstedeværelse i Syrien er kompleks.

Her kan du blive klogere på, hvorfor Tyrkiet involverer sig i den syriske krig:

* Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, støttede i 2011 de forskellige oprør, der opstod i flere arabiske lande. Han bidrog blandt andet med støtte til oprørere, der forsøgte at vælte den syriske præsident, Bashar al-Assad.

* Efter ni års blodig krig i Syrien står Erdogan fortsat bag oprørerne.

* Derfor støtter Tyrkiet også de sidste oprørere, der netop nu befinder sig i den nordvestlige provins Idlib. Her har syriske regeringsstyrker med støtte fra Rusland iværksat en stor offensiv for at genvinde fuld kontrol over landet.

* Det har tvunget mange folk på flugt mod nabolandet Tyrkiet, der i forvejen har taget imod omkring 3,6 millioner syrere. Erdogan støtter derfor også oprørerne i et håb om, at det kan begrænse antallet af mennesker, der må flygte.

* Tyrkiet har også en interesse i den nordøstlige del af Syrien.

* Her opholder kurdiske grupper sig. Blandt dem er den kurdiske YPG-milits, som Tyrkiet i efteråret 2019 iværksatte en stor offensiv imod.

* Tyrkiet betragter YPG som en terrorgruppe med tilknytning til PKK, som er på EU's terrorliste og skaber oprør på tyrkisk grund.

Kilder: Financial Times, Reuters, The New York Times.

/ritzau/