OVERBLIK: Trump forbyder indrejsende fra EU til USA

USA's præsident, Donald Trump, varslede natten til torsdag en række økonomiske tiltag og indrejseforbud som følge af det globale udbrud af coronavirus. (Foto: Pool/Reuters)

Præsident Donald Trump iværksætter en række drastiske tiltag for at forhindre spredning af coronavirus i USA.

USA's præsident, Donald Trump, holdt natten til torsdag dansk tid en tv-transmitteret tale, hvor han varslede en række nye tiltag for at inddæmme smittespredningen af coronavirus i USA.

Her er et overblik over et udvalg af disse tiltag:

Rejserestriktioner:

* Alle rejser fra en række europæiske lande til USA bliver suspenderet i 30 dage.

* Forbuddet gælder for personer, der har været i et af de 26 lande i Schengen-området de sidste 14 dage før indrejse til USA.

* De 26 Schengen-lande er Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Island, Italien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

* Rejserestriktionerne vil ikke påvirke handel og varer.

* USA's forsvarsministerium indfører et rejseforbud for medlemmer af forsvaret i 60 dage til og fra en række lande. Medlemmerne må heller ikke rejse gennem disse lande.

* Alle amerikanere opfordres til at genoverveje at rejse til udlandet, oplyser USA's udenrigsministerium.

Økonomiske tiltag:

* Trump opfordrer Kongressen til at godkende en lempelse af lønmodtagernes såkaldte "payroll tax", hvilket kan sammenlignes med det arbejdsmarkedsbidrag, som danske lønmodtagere betaler.

* Trump vil instruere finansministeriet til at udskyde skattebetaling for "individer og selskaber, der er særligt påvirket" af virusudbruddet.

* Trump vil instruere myndigheden for små selskaber til at "tilbyde kapital og likviditet til firmaer, der påvirkes af coronavirus".

Andre tiltag:

* Plejehjem anbefales at suspendere alle ikke-nødvendige besøg.

* Trump aflyser sine rejser til delstaterne Colorado og Nevada i denne uge.

Kilder: AFP, Reuters.

/ritzau/