OVERBLIK: Sådan vil S sikre billigere almene boliger

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S) ønsker flere og billigere almene boliger. Socialdemokratiet lancere et udspil med 10 forslag til at opnå det. Forslaget er en del af valgkampen forud for kommunalvalget den 21. november. (Foto: Foto: Sofie Mathiassen/Scanpix)

Socialdemokratiet skyder kommunal valgkampen i gang med et forslag om flere og billigere almene boliger.

Socialdemokratiet er klar med 10 forslag, som skal sikre flere og billigere almene boliger. Det er partiets hidtil mest markante udspil i valgkampen frem mod kommunalvalget 21. november.

Her er de 10 forslag:

* Billigere lån til almene boliger: En del af provenuet fra omlægning af den almene sektors boliglån skal gå til lejerne via en pulje, som skal sikre lavere husleje i de dyreste almene boliger.

* Flere små almene boliger: Det skal være billigere for kommunerne at bygge små almene boliger.

* Grundskylden skal ned: Almene boliger er mindre værd end private udlejningsejendomme. Det skal afspejles i grundværdierne og dermed grundskylden. Lavere grundskyld vil betyde lavere husleje.

* Ny boligaftale skal afhjælpe renoveringsefterslæb: Udgifterne for lejerne til nødvendige renoveringer skal holdes nede. Der skal gives penge fra landsbyggefondens råderum til renovering.

* Flere boliger i eksisterende boligafdelinger: Det skal være muligt at bygge eksempelvis taglejligheder uden at skulle betale en tillægskøbesum til kommunen.

* Almene boligselskaber skal have bedre mulighed for at overtage private udlejningsejendomme ved salg.

* Private bygherrer skal lettere kunne bygge almene boliger: Hvis en kommune stiller krav om 25 procents alment byggeri, kan det være hensigtsmæssigt at lade en privat operatør være bygherre på det samlede byggeri, hvorefter de almene boliger overdrages til en almen boligorganisation.

* Færre politiske krav til nybyggeri af almene boliger: Særregler til byggeri af almene boliger betyder, at byggeriet bliver markant dyrere. Derfor skal der ryddes op i dem.

* Øget brug af modulbyggeri skal sikre billigere boliger: Socialdemokratiet foreslår, at regeringen i samarbejde med KL og BL får afdækket, hvordan brugen af midlertidig modulbyggeri kan udbredes.

* Bedre mulighed for at sikre bopælspligt ved nyopførte boliger: Københavns Kommune vurderer, at der er i omegnen af 2700 ubeboede boliger i hovedstaden.

Kilde: Socialdemokratiets forslag "Flere og billigere almene boliger".

/ritzau/