OVERBLIK: Omdiskuteret milliardtilskud bliver gjort permanent

Claus Hjort Frederiksen (V) ville som finansminister i 2016 gerne af med et midlertidigt likviditetstilskud på 3,5 milliarder kroner, som kommunerne blev tildelt årligt. Men tilskuddet overlevede og bliver nu gjort permanent med opbakning fra Venstre. (Arkivfoto) (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Kommunerne får flere milliarder at gøre godt med de kommende år. Nogle af pengene er dog blevet delt ud før.

* Landets 98 kommuner bliver i alt tilført 6,5 milliarder kroner næste år i ekstra finansiering. Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen (S), da han tirsdag holdt pressemøde sammen med Venstre, De Radikale, SF og Alternativet.

* Partierne er gået sammen om at lave en aftale om en kommunal udligningsreform.

* I aftalen står, at der tilføres ekstra, statslig finansiering på op til samlet set 6,5 milliarder kroner i 2021, 7,1 milliarder kroner i 2022 og 5,5 milliarder kroner varigt.

* Det betyder dog ikke, at kommunerne får 6,5 helt nye milliarder at gøre godt med næste år.

* Over halvdelen af beløbet udgøres nemlig af et såkaldt ekstraordinært likviditetstilskud, som kommunerne har fået siden 2013, og som de seneste år har ligget på 3,5 milliarder kroner.

* Af de 3,5 milliarder kroner bliver 2 milliarder kroner i år fordelt på baggrund af kommunernes grundlæggende økonomiske vilkår.

* Tilskuddet bliver nu imidlertid gjort permanent.

* Det ekstraordinære midlertidige tilskud til kommunerne blev født, da S-R-SF-regeringen i 2012 forhandlede kommunernes økonomi for 2013 på plads med Kommunernes Landsforening (KL).

* Siden dengang er tilskuddet blevet givet hvert år i de samme forhandlinger, men ikke altid uden sværdslag.

* Således lagde daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i 2016 ikke skjul på, at han ville af med det midlertidige likviditetstilskud. Han mente, at langt de fleste kommuner havde meget solide kassebeholdninger.

* Daværende KL-formand Martin Damm kaldte omvendt tilskuddet "helt livsnødvendigt" for en række kommuner, og det blev heller ikke fjernet.

Kilder: Finansministeriet, Kommunernes Landsforening.

/ritzau/