OVERBLIK: Kinaprotest gav overgreb mod demonstranter

Politidirektør i København skjulte lydfiler i Tibet-sagen (Foto: Dennis Lehmann/arkiv/Ritzau Scanpix)

Kort før sommer gennedsatte justitsminister Søren Pape Poulsen Tibetkommission, som ellers var lukket.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) var fredag kaldt i samråd om Tibetsagen.

Den kan du læse mere om her:

* Tibetsagen handler om politiets håndtering af danske demonstrationer mod Kinas politik over for befolkningen i Tibet.

Efter den daværende kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i København 15. juni 2012 fortalte demonstranter, at politiets gruppevogne havde skærmet dem af.

Dermed var de næsten ikke synlige for præsidenten og hans følge. På gaden vristede betjente desuden flag ud af hænderne på flere personer.

* I efteråret 2015 nedsatte daværende justitsminister Søren Pind (V) en undersøgelseskommission, som fik til opgave at afdække, hvordan politiet fik idéen til indgrebene mod demonstranterne.

* Tibetkommissionen startede sine afhøringer i november 2016 og afhørte cirka 70 personer fra blandt andet PET, politiet, Udenrigsministeriet og hoffet.

* I december 2017 konkluderede kommissionen, at politiet havde afgivet klart ulovlige ordrer. Folk blev hindret i at ytre sig og forsamle sig under Hu Jintaos besøg i 2012 og under et andet officielt kinesisk besøg i 2013.

Politiet havde fået inspirationen fra en "særlig stemning". Den var blevet skabt af Udenrigsministeriet og PET. Det fastslog kommissionen.

Siden er det kommet frem, at kommissionen hverken havde adgang til politichefers e-mailkonti samt ministres og embedsmænds.

* 18. april 2018 fik otte personer tilkendt erstatning på hver 20.000 kroner. Deres grundlæggende demokratiske rettigheder blev krænket, da betjente hindrede borgerne i at protestere ved at vifte med flag.

* Onsdag 25. april 2018 kom det frem, at Københavns Politi vurderer, at yderligere op mod 200 personer kan ventes at søge erstatning.

* Torsdag 7. juni 2018 meddelte Rigspolitiet, at man pludseligt havde fundet ældre mailarkiver. Disse vedrører relevante medarbejdere med forbindelse til Tibetsagen - og som Tibetkommissionen ikke i første omgang fik udleveret.

* Samme dag stod det klart, at et flertal i Folketinget kræver en ny undersøgelse. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) meddeler, at kommissionen gennedsættes.

* Torsdag 14. juni 2018 står tidligere politichefer frem i DR og Berlingske og fortæller, at de ved kinesiske besøg i både 1995 og 2002 har flyttet på demonstranter, så de var så lidt synlige som muligt.

* Samme dag meddeler Justitsministeriet, at man onsdag er blevet oplyst om en taktisk befaling fra Københavns Politi i forbindelse med besøget af den kinesiske udenrigsminister i oktober 2011.

I befalingen advarede PET om ikke at offentliggøre besøg for tidligt, så demonstranter ikke kunne nå at samle sig.

De nye afsløringer får justitsministeren til at udvide den "nye" Tibetkommission, så den nu vil omhandle besøg helt tilbage til 1995.

* 15. juni 2018 genåbner statsadvokaten efterforskningen i sagen.

* 23. august 2018 kommer det via P1 Orientering frem, at politiet ændrede regler for sletning af lydfiler under Tibetsagen.

Det skete blot en måned efter, at politiet i 2015 var blevet tvunget til at fremlægge flere år gamle lydfiler, der trak tæppet væk under myndighedernes hidtidige forklaringer.

Nu skulle alle lydoptagelser af politiets radiokommunikation automatisk slettes efter seks måneder. Sådan lød beskeden fra Rigspolitiet til Københavns Politi.

Kilde: Ritzau.

/ritzau/