OVERBLIK: Her er tidsplanen for briternes vej ud af EU

Forhandlingerne om den britiske exit er i fuld gang i Bruxelles. Her inspicerer en EU-ansat, at det britiske flag og EU-flaget foreløbig hænger pænt side om side, da den nye brexitminister, Dominic Raab, torsdag besøgte EU's chefforhandler, Michel Barnier. (Foto: Foto: Francois Lenoir/arkiv/Reuters)

Storbritannien forlader EU 29. marts næste år. Herefter kan overgangsordning til nyt forhold træde i kraft.

Theresa Mays hvidbog med britiske forslag til vejen videre frem i forhandlingerne om den britiske exit fra EU indeholder både godt og skidt.

Men først og fremmest rejser den britiske premierministers hvidbog mange spørgsmål, som nu skal afklares i de videre forhandlinger.

Det er meldingen fra EU's chefforhandler, Michel Barnier, efter et europaministermøde fredag i Bruxelles for de 27 lande, der fortsætter i EU.

Forhandlingerne om verdens femtestørste økonomis udmeldelse af EU blev indledt i juni sidste år i Bruxelles.

Det var næsten et år efter folkeafstemningen 23. juni 2016, hvor 52 procent af briterne stemte for at forlade EU. 48 procent stemte for at blive.

Her er den forventede tidsplan for den britiske exitproces:

* Onsdag 29. marts 2017: Storbritannien meddeler officielt EU, at landet vil melde sig ud af samarbejdet. Det indleder en nedtælling på to år til exit.

* Lørdag 29. april: Stats- og regeringscheferne for de resterende 27 EU-lande holder ekstraordinært topmøde i Bruxelles. Her vedtager de EU's retningslinjer for første fase i exitforhandlingerne.

* Mandag 22. maj: De 27 landes europaministre melder klar til forhandlinger efter vedtagelse af et detaljeret brexitmandat til EU's chefforhandler, Michel Barnier.

* Torsdag 8. juni: Storbritannien holder parlamentsvalg. Premierminister Theresa May og hendes konservative parti mister det absolutte flertal. May bliver ved magten med støtte fra det nordirske unionistparti DUP.

* Mandag 19. juni: Michel Barnier og den britiske chefforhandler, brexitminister David Davis, indleder de formelle forhandlinger om den britiske exit fra EU.

* Torsdag 19.-fredag 20. oktober: På et topmøde i Bruxelles beslutter EU27-lederne, at der ikke er sket tilstrækkelige fremskridt i første fase af forhandlingerne. Forhandlinger om fremtiden må derfor vente. De vil dog gå i gang med "interne forberedende diskussioner" forud for kommende forhandlinger i anden fase.

* Fredag 8. december: Theresa May og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, laver aftale i Bruxelles. EU-Kommissionen mener nu, at der er sket tilstrækkelige fremskridt til at begynde at forhandle om fremtiden.

* Fredag 15. december: EU27-topmøde i Bruxelles vedtager, at der er sket tilstrækkelige fremskridt om exitbetingelserne til at indlede anden fase i forhandlingerne. Den handler om overgangsordning og rammerne for det fremtidige forhold, herunder en frihandelsaftale.

* Mandag 29. januar 2018: EU27-landene vedtager på et europaministermøde i Bruxelles mandat til forhandlingerne om en overgangsordning efter exit.

* Onsdag 28. februar: EU-Kommissionen offentliggør i 168 paragraffer sit bud på den juridiske udmøntning af den aftale om betingelserne for den britiske exit, som EU blev enig med Storbritannien om i december.

* Onsdag 7. marts: EU-præsident Donald Tusk offentliggør sit udspil til retningslinjer for forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien.

* Fredag 23. marts: EU27-lederne vedtager på et topmøde retningslinjer for forhandlinger om rammerne for det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien. Det handler især om udformningen af en frihandelsaftale.

* Torsdag 12. juli: Theresa May fremlægger en længe ventet hvidbog med britiske planer for fremtidens forhold til EU. Få dage tidligere har David Davis og udenrigsminister Boris Johnson forladt regeringen i protest mod det, de ser som en alt for blød brexit-plan.

* Torsdag 19. juli: Den nye brexitminister, Dominic Raab, mødes for første med Michel Barnier i Bruxelles, efter at David Davis er trådt tilbage. Raab lover mere fart på forhandlingerne.

* Fredag 20. juli: EU27-landenes europaministre diskuterer for første gang Theresa Mays hvidbog, som ifølge dem indeholder både godt og skidt og rejser mange spørgsmål.

* Oktober 2018: EU ønsker at afslutte forhandlingerne om en udtrædelsesaftale med Storbritannien, herunder aftale om exit, en overgangsordning og rammerne for det fremtidige forhold. Det skal give tid til oversættelse til alle EU-sprog og ratificering i Europa-Parlamentet.

* Fredag 29. marts 2019 ved midnat: Storbritannien forlader efter planen EU. En overgangsordning, hvor briterne accepterer at følge alle EU-regler uden at være med til at træffe beslutningerne, kan i givet fald træde i kraft.

* April 2019: Efter den britiske exit kan EU og Storbritannien forhandle en aftale på plads om fremtidens partnerskab, herunder en frihandelsaftale. Afhængig af aftalens omfang skal den vedtages i 38 nationale og regionale parlamenter i hele EU, herunder i Folketinget, og i Europa-Parlamentet.

* Torsdag 31. december 2020 ved midnat: Overgangsperioden efter britisk exit ventes at udløbe samtidig med udløbet af EU's langtidsbudget for perioden 2014-2020.

* Fredag 1. januar 2021: Det nye partnerskab mellem EU og Storbritannien kan efter den nuværende, men tidspressede køreplan i givet fald træde i kraft.

/ritzau/