OVERBLIK: EU og Storbritannien forhandler om fremtiden i lynfart

Storbritanniens chefforhandler, David Frost, og EU's chefforhandler, Michel Barnier, har begge været ramt af Covid-19, som er den sygdom coronavirus kan forårsage. De har begge været isoleret i deres hjem, men har holdt kontakten virtuelt for at fortsætte arbejdet med en aftale mellem parterne. (Arkivfoto) (Foto: Pool New/Reuters)

EU og Storbritannien har i alt 11 måneder til at nå aftale om fremtiden. Her er overblik over forhandlingerne.

EU og Storbritannien afsluttede fredag anden forhandlingsrunde over videokonference om parternes fremtidige forhold. Runden varede fem dage.

Storbritannien forlod EU 31. januar med en overgangsperiode til årets udgang.

De første forhandlinger blev indledt 2. marts i Bruxelles, men coronakrisen har forsinket anden forhandlingsrunde med en måned. Men nu er parterne igen i gang.

Sådan ser forhandlingsforløbet ud:

* 1. februar: Storbritannien er officielt ude af EU - overgangsperioden begynder.

* 3. februar: EU's chefforhandler, Michel Barnier, fremlægger EU-Kommissionens mandat til forhandlingerne om en aftale om det fremtidige forhold mellem parterne.

* 25. februar: EU-landene godkender på et møde EU-Kommissionens plan for forhandlingerne med Storbritannien.

* 2. marts: Første forhandlingsrunde mellem EU og Storbritannien begynder i Bruxelles.

* 18. marts: De fysiske forhandlinger i anden runde bliver aflyst på grund af coronakrisen. Først forsøger parterne at arrangere nye forhandlinger som videokonference, men det blev senere afblæst.

* 19. marts: Michel Barnier, som er EU's chefforhandler, meddeler, at han er testet positiv for Covid-19. Han isolerer sig i sit hjem.

* 16. april: Storbritanniens chefforhandler, David Frost, skriver på Twitter, at coronakrisen ikke får Storbritannien til at bede om en forlængelse af overgangsperioden. Landet vil heller ikke gå med til en forlængelse, hvis EU spørger, understreger Frost.

* 20. april: Anden forhandlingsrunde mellem parterne bliver genoptaget som videokonference mellem parterne.

* 24. april: Michel Barnier siger på et pressemøde efter forhandlingerne, at EU ikke lukker døre for at forlænge overgangsperioden. Men understreger, at det skal være en fælles beslutning.

* 11. maj: Tredje forhandlingsrunde finder sted.

* 1. juni: Fjerde forhandlingsrunde finder sted. Runden vil være afgørende ifølge Barnier og Frost. Her vil parterne vurdere fremskridt i forhandlingerne.

* 30. juni: Deadline for at søge om forlængelse af overgangsperioden, der senest kan strække sig til 31. december 2022.

* 31. oktober: EU-Kommissionen vurderer, at aftalen skal være klar, hvis den skal godkendes inden årsskiftet. Herefter følger oversættelse og ratifikation.

* 31. december: Overgangsperioden slutter.

* Fra 1. januar 2021 vil udestående problematikker blive diskuteret. Det er forhold, der eventuelt ikke nåede at komme med i den overordnede aftale på grund af tidspres.

Kilde: EU-Kommissionen.

/ritzau/