OVERBLIK: Et nyt virus spreder sig fra Kina til USA

Minimum 300 personer har fået lungebetændelse forårsaget af et nyt virus. Seks mennesker er bekræftet døde.

Et nyt virus har spredt sygdom og kostet menneskeliv.

Smitten af corona-virusset var i begyndelsen centreret omkring byen Wuhan i det centrale Kina, men siden har det spredt sig til mindst fire andre lande.

Nogle forskere siger, at det nye virus måske ikke er så dødeligt som andre varianter af corona-virusset. Det gælder eksempelvis sars, der i 2002 og 2003 dræbte næsten 800 mennesker på verdensplan under et udbrud, der ligeledes begyndte i Kina.

Men hidtil ved eksperterne meget lidt om det nye virus. Herunder hvor det stammer fra, og hvor let det kan overføres mellem mennesker.

Bliv klogere på udbruddet her:

Kendte tilfælde:

* 20. januar bekræfter kinesiske myndigheder en række nye tilfælde af virusset, herunder tre uden for Wuhan, heraf to i Beijing. Det er første gang, at det bekræftes, at virusset har spredt sig til andre kinesiske byer.

* Indtil den 21. januar er der flere end 300 bekræftede tilfælde af personer med lungebetændelse forårsaget af det nye virus. Deres symptomer omfatter feber, hoste og åndedrætsbesvær.

* Seks personer har mistet livet.

* I begyndelsen centrerer smitten sig om Wuhan, og de syge er inden for Kinas grænser, men siden er også tilfælde uden for Kina blevet bekræftet.

* Det er Thailand, Japan, Sydkorea og USA. I alle tilfældene er der tale om personer, der netop har besøgt Wuhan.

Eksperter ved meget lidt om det nye virus:

* Kilden til virusset er ikke fundet.

* Udbruddet er stærkt knyttet til et fiskemarked i Wuhan. Dog afviser nogle patienter, som er smittet med virusset, at de har været i nærheden af dette marked.

* De kommunale myndigheder i Wuhan har tidligere oplyst, at et ægtepar blev smittet med virusset den 15. januar. Mens manden, der først blev syg, arbejdede på det omtalte fiskemarked, nægter hustruen, at hun har været på markedet.

* Kinesiske sundhedsmyndigheder oplyser 21. januar, at virusset kan smitte mellem mennesker.

Modforanstaltninger:

* Der er ingen vaccine mod det nye virus.

* Kinesiske myndigheder har øget kontrollen med virusset forud for det kinesiske nytår i slutningen af januar, hvor mange af landets 1,4 milliarder indbyggere plejer at rejse til deres hjembyer eller udlandet.

* Lufthavnsmyndighederne i USA og Australien såvel som i mange asiatiske lande, herunder Japan, Thailand, Singapore og Sydkorea, har øget screeningen af passagerer fra Wuhan.

* WHO har sendt direktiver til hospitaler over hele verden for at beskytte mod virusset.

Kilde: Reuters, AFP.

/ritzau/