OVERBLIK: Det siger politikerne om ghettoplanen
Statsminister Lars Løkke Rasmussen og regeringen præsenterede torsdag sit ghetto-udspil i Mjølnerparken i København. Målet er at afskaffe ghettoerne i 2030. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Regeringsudspillet "Et Danmark uden parallelsamfund" får blandet modtagelse. Se nogle af reaktionerne her.

Regeringen har torsdag præsenteret et udspil til bekæmpelse af parallelsamfund.

Her er et udpluk af politiske reaktioner på udspillet, som hedder "Et Danmark uden parallelsamfund - ingen ghettoer i 2030".

* Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen:

- Det er godt, at der lægges op til højere straffe og en styrket politiindsats i ghettoer. Men regeringen skal passe på ikke at oversælge sit udspil. Det kan ikke løse alle problemer.

* Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V):

- I København må vi erkende, at parallelsamfundene desværre har haft held til at overleve og trives igennem årene, og derfor er jeg rigtig glad for, at regeringen nu tager fat om problemerne ved rødderne.

* Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper:

- Jeg ville sådan ønske, at regeringen ville indkalde eksperter, fagpersoner, beboere og andre, der rent faktisk ved noget om problemerne, og begynde at lytte frem for at stigmatisere og grave grøfterne i samfundet dybere.

* Politisk leder for Alternativet, Uffe Elbæk:

- Jeg er paf over, at regeringen sender otte ministre til Mjølnerparken, som om udsatte boligområder er den største udfordring, vi har i Danmark.

- For selv om der altid er noget, der kan gøres bedre, er de langt fra det største problem.

- Jeg ville derfor ønske, at regeringen fokuserede mere på at løse langt mere presserende udfordringer, for eksempel at der er gift i vores drikkevand, at stressepidemien er ude af kontrol, at jobsøgende kvæles i mistillid og kontrol og ikke mindst at vi står på tærsklen til en klimakatastrofe.

* DF-formand Kristian Thulesen Dahl:

- Jeg ser frem til den kommende tids forhandlinger om strengere straffe, hurtigere udsmidning af kriminelle beboere, udfordringer med beboersammensætning og så videre.

- Det er vigtige emner. Men vi vil også gå til forhandlingsbordet med det klare udgangspunkt, at vi ikke bare skal flytte ghettoens problemer et andet sted hen.

- Vi skal ikke flytte problemerne fra ghettoområderne til de velfungerende områder af landet.

* SF-formand Pia Olsen Dyhr:

- Det er også vigtigt for mig at sige, at denne indsats skal gå på to ben. Vi skal slå ned på folk, som skaber utryghed for de andre beboere, og på den høje kriminalitet.

- Men vi skal også huske hele forebyggelsen, indsatsen for at løfte folk og hele den sociale indsats. Det mangler der altså fokus på i regeringens udspil.

- Jeg bliver så uendelig træt, når regeringen puster sig op og lægger mere vægt på at lyde hård, end på at vi skal løse nogle konkrete udfordringer i fællesskab.

* De Radikales politiske leder, Morten Østergaard:

- Der er alt for meget i regeringens plan, der er lavet til valgkamp. Og ikke til virkeligheden.

- Dobbeltstraf i ghettoer og fængsel til pædagoger og lærere, der ikke indberetter børn, er mere til for at så splid og skabe frygt end til at løse virkelighedens problemer.

/ritzau/