OVERBLIK: Demonstranter i gule veste står bag uroligheder i Paris

Bevægelsen "Gule veste" har de seneste weekender demonstreret i Frankrig mod benzinafgifter. Læs mere her.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har opgivet af øge brændstofafgifterne i 2019. De planlagte forhøjelser af afgifterne har udløst de massive protester.

Op mod 300.000 franskmænd har de seneste weekender protesteret mod den politiske elite, fordi de føler sig forsømt og kæmper med en presset økonomi.

Utilfredsheden er blevet til bevægelsen "Gule veste", der i første omgang opstod uden for de store byer i Frankrig, men siden også har fået opbakning i flere af storbyerne.

Protesterne kulminerede lørdag med voldsomme uroligheder i Paris, hvor 133 personer blev kvæstet, og 412 personer blev anholdt. Læs mere om bevægelsen her:

* Bevægelsen, der har fået navnet "Gule veste", protesterede oprindeligt mod stigende benzinpriser og leveomkostninger.

* Den franske regering har besluttet at sætte prisen på benzin op fra nytår. Benzin stiger med tre eurocent (22 øre) per liter, mens en liter diesel bliver seks eurocent (45 øre) dyrere.

* Siden har dagsordenen udvidet sig og tæller nu også en lang række andre områder - herunder mindsteløn og ansættelsesvilkår.

* "Gule veste" er opstået på græsrodsniveau uden for de politiske partier og fagforeningerne, og der er ingen officiel ledelse.

* Den har fået sit navn fra de gule veste, som alle franske bilister skal have i bagagerummet i tilfælde af uheld i trafikken. Ved demonstrationerne har mange haft de gule veste på.

* En meningsmåling viste i sidste uge, at to ud af tre franskmænd bakker op om de "Gule veste".

* "Gule veste" samlede for et par uger siden over 300.000 personer i hele Frankrig. Men siden har bevægelsen i de store byer fået tilslutning af blandt andre radikale typer og kriminelle, som ifølge politiet menes at stå bag lørdagens uroligheder i Paris

Kilder: AFP, ambassadør Kirsten Malling Biering.

/ritzau/