OVERBLIK: De fire sigtede i sag om svindel for millioner

Krimi

Britta Nielsen, hendes søn og to døtre er sigtet i en omfattende sag om svindel for 111 millioner kroner.

Over en årrække - fra 2002 til 2018 - er det ifølge Bagmandspolitiet lykkedes Britta Nielsen, en central medarbejder i Socialstyrelsen, at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Bagmandspolitiet (Søik) sigter Britta Nielsen for databedrageri af særlig grov beskaffenhed.

Lørdag blev den 64-årige kvinde og hendes 38-årige søn varetægtsfængslet frem til 4. december ved et grundlovsforhør i Retten på Frederiksberg.

Sønnen mistænkes for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Han skal i alt have modtaget aktiver for 3,6 millioner kroner.

Britta Nielsens to døtre er sigtet for hæleri. De to døtre udtalte sig for første gang til offentligheden onsdag aften i et interview på Kanal 5.

Læs mere om sagen her:

* Sagens hovedperson, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, var afdelingsleder i Socialstyrelsen frem til 26. september 2018.

* Den 25. september 2018 blev hun mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti.

* Svindlen skal være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger.

* Britta Nielsen blev 30. september varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede - og internationalt efterlyst.

* Mandag 5. november klokken 05.30 blev Britta Nielsen anholdt i en lejlighed i det sydlige Johannesburg i Sydafrika. Sydafrikanske myndigheder stod for anholdelsen, men efterforskere fra det danske bagmandspoliti var til stede.

* Ifølge fortrolige indrejsedokumenter fra de sydafrikanske myndigheder, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, rejste Britta Nielsen ind i Sydafrika den 23. september. Det er to dage, før hun blev politianmeldt.

* Hendes 38-årige søn blev anholdt den 30. oktober om aftenen i Johannesburg International Airport i Sydafrika.

* Anholdelsen skete, da han forsøgte at rejse ud af landet. Samme dag var han blevet varetægtsfængslet in absentia og dermed efterlyst.

* Sønnen mistænkes for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Han menes at have haft en hovedrolle i forhold til at bruge de svindlede penge fra styrelsen.

* Til Britta Nielsens adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø- og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget kvinden under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og et indestående i et dansk pengeinstitut.

* Torsdag 8. november blev både Britta Nielsen og hendes søn løsladt af domstole i Sydafrika. Det skete, da de havde indgået en aftale med myndighederne om, at de ville følge med danske betjente til Danmark.

* Fredag 9. november landede de i København og blev kort efter anholdt. Lørdag besluttede en dommer at varetægtsfængsle dem frem til 4. december.

* Onsdag 14. november kom det frem, at en dommer har ophævet navneforbuddet på de to døtre, Nadia Samina Hayat og Karina Jamilla Hayat. De er begge sigtet for hæleri i forbindelse med den omfattende sag.

Kilder: Ritzau, Børne- og Socialministeriet, virk.dk, Politiken, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten.

/ritzau/