Over halvdelen af sosu'er får ikke varmepauser: Sørger for at ældre får nok at drikke i stedet

Beata Larsen tager sig af 52 beboere og når derfor knap selv at drikke vand. (Foto: Foto: Søren Bidstrup/Scanpix Ritzau/arkiv)

Hedebølgen skaber øget travlhed for landets sosu'er, da de skal sørge for, at de ældre får nok at drikke i en ferieramt periode. Men de har ikke selv tid til at holde varmepauser, viser undersøgelse fra FOA.

Mens solen bager, tager mange danskere en tiltrængt pause i skyggen. Men for en del offentligt ansatte med fysisk anstrengende job giver hedebølgen ikke anledning til, at de får flere pauser til at køle ned i løbet af arbejdsdagen. Det skriver fagforbundet FOA.

55 procent af social- og sundhedsassistenterne og social- og sundhedshjælperne har dårlige eller meget dårlige muligheder for at holde pauser i sommervarmen. Det svarer de i en ny undersøgelse fra fagforbundet FOA.

En af de medarbejdere, der ikke får holdt så mange pauser i løbet af en varm arbejdsdag, er den 48-årige social- og sundhedsassistent Beata Larsen.

Hun og kollegerne har ekstra travlt i varmen med at sikre, at de ældre får nok at drikke.

- Varmepauser er en by i Rusland. Jeg føler knap nok, at vi har haft de almindelige pauser på grund af øget travlhed under hedebølgen, siger hun.

Tager sig alene af 52 beboere

Beata Larsen er i øjeblikket den eneste social- og sundhedsassistent på sin afdeling på plejehjemmet Solgaven i Mariagerfjord Kommune, fordi hendes kolleger har ferie. Hun skal derfor tilse yderligere 30 beboere oveni sine egne 22 beboere.

- Jeg føler, at min telefon ringer uafbrudt, fordi social- og sundhedshjælperne tilkalder mig til beboere, som skal have medicin eller insulin. Da jeg er den eneste assistent på arbejde, kan de kun ringe til mig, siger hun.

De manglende ekstra varmepauser går stik imod Arbejdstilsynets vejledning om, at medarbejderne skal have et passende antal pauser, når temperaturerne stiger. Det mener forbundssekretær i FOA, Jens Nielsen, som har ansvaret for arbejdsmiljøpolitik:

- Arbejdsgiverne bryder med lovgivningen, for medarbejderne har krav på ekstra pauser, når det er varmt. Der står klart og tydeligt, at arbejdsgiver skal sørge for at indrette vagterne, så der er pauser til, at medarbejderne kan få væske og blive kølet af, siger han.

Jens Nielsen foreslår, at der tilkaldes flere vikarer, så medarbejderne kan gå fra og få flere pauser.

De manglende pauser i varmen gør indtryk på Tue von Påhlman, Sundhed og Ældrechef i Mariagerfjord Kommune. Han medgiver, at varmen kan give mere arbejde for de ansatte.
Han vil nu i dialog med de lokale ledelser i Mariagerfjord Kommune for at finde løsninger og gode tiltag for medarbejdernes arbejdsmiljø i varmen.

- Det er klart, hvis der er mere arbejde for de ansatte på grund af varmen, så skal der også flere ressourcer og folk til at løse opgaverne, siger han.