Over halvdelen af danskerne: Vi er ikke bange for ulven
Et flertal af danskerne er ikke bekymrede for ulve i Danmark. Foto: Brian Bergmann
I en ny undersøgelse svarer over halvdelen af danskerne, at de ikke er bekymrede for ulve i Danmark. Frygten for ulven er medieskabt og fuldstændig ubegrundet, mener ekspert.

Trods et væld af advarsler fra bekymrede landmænd og historier om angreb på får og køer, er ulve i Danmark tilsyneladende ikke noget, der bekymrer danskerne.

Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Avisen.dk.

Her svarer 52 procent, at de slet ikke er bekymrede for ulvens tilstedeværelse i Danmark.

Ifølge Bengt Holst, zoolog og videnskabelig direktør i Københavns Zoo, er frygten for ulven da også fuldstændig ubegrundet.

- Der er ingen grund til, at danske borgere skal være bange for ulve i deres nærområde.
Alle dyr med tænder, horn eller gevirer kan principielt gøre skade på mennesker. Men det gør dem jo ikke i sig selv til ”farlige dyr”. Det er kun, hvis de opsøger mennesket for at gøre skade, at de bliver farlige, og det gør ulven ikke. Vi står ikke på ulvens menukort, siger Bengt Holst til Avisen.dk.

Forening: Ulven skaber problemer

Hos foreningen Ulvefrit Danmark, der blandt andet arbejder for, at det skal være lettere at jage ulve i Danmark, deler man dog ikke zoo-direktørens holdning.

Ifølge næstformand Lene Søgaard er ulven et stort problem for både mennesker og dyr i Danmark.

- Vi ser mange ulveangreb på får og andre dyr i Danmark, og også flere, end der fortælles om i medierne. Men folk er bange for at stå frem, for de frygter den reaktion, de kan møde i pressen og på sociale medier, siger Lene Søgaard.

Ifølge Ulvefrit Danmark har det store pelsdyrs færden også haft konsekvenser for beboerne i området omkring Ulfborg i Vestjylland, der i folkemunde er blevet døbt ”Ulveland”.

- Der er mange børnefamilier, der har ændret adfærd på grund af ulven. Folk vil ikke længere lade deres børn gå alene i haven eller i skoven, for hvordan skal man reagere, hvis der lige pludselig står en ulv i baghaven?, siger Lene Søgaard.

Der er ikke registreret ulveangreb på mennesker i Danmark, siden ulven kom tilbage til landet i 2011.

”Folk skal opføre sig fornuftigt”

I foreningen Ulvens Venner, der ser ulven som et "frisk pust til den danske natur", mener man, at de ulveskræmte danskere skal lære af andre områder i Europa, hvor mennesker og ulve har levet tæt på hinanden.

- I Tyskland og Italien har man områder, hvor der bor mange ulve og rigtigt mange mennesker meget tæt på hinanden uden problemer. Det kunne man måske lære noget af herhjemme, siger Thomas Niels Thomsen, formand for Ulvens Venner, til Avisen.dk.

Spørger man zoolog Bengt Holst, handler det dog i lige så høj grad om at udvise det, han kalder ”almindelig sund fornuft”, når man kommer tæt på en ulv.

- Ingen dyr i Danmark er farlige, hvis man lader dem være i fred, og det gælder også ulven. Selv hjorte og almindelige kæledyr som hunde bliver jo aggressive, hvis de bliver trængt op i en krog, så det skal man selvfølgelig lade være med, siger Bengt Holst.

Sådan gør du hvis du møder en ulv

 

·          Hvis ulven mod forventning ikke stikker af, så hold øje med den.

 

·         Hvis ulven nærmer sig, så optræd bestemt over for den – begynd ikke at løbe og hold øjenkontakt med ulven.

 

·         Man kan eventuelt synge, tale højt eller råbe ad ulven, som så med al sandsynlighed vil flygte.

 

·         Hvis ulven følger efter, kan man gøre sig større ved at holde sin jakke udbredt og vifte med armene. Råb og klap eventuelt i hænderne.

 

·         Skulle ulven mod forventning angribe, så spark alt hvad du kan eller kravl op i et træ. Ulve kan – modsat de fleste bjørne – ikke klatre i træer.

 

Kilde: Naturstyrelsen