Orker du ikke fitness? Det kan du gøre i stedet

Forskere fra Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet konkluderer, at cykling til arbejdet er lige så godt som fysisk træning i fritiden, hvis man vil smide nogle kilo. (Foto: Foto: Cykelforbundet/ Mikkel Østergaard/Free)

Hvis man vil tabe sig, er det lige så effektivt at cykle til arbejde, som det er at træne i fritiden.

Cykling til arbejdet er lige så godt som fysisk træning i fritiden, hvis man vil smide nogle kilo. Det konkluderer forskere fra Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet, skriver Politiken.

Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Obesity. Det har undersøgt 130 overvægtige mennesker. Ved forsøgets start i 2013 var de inaktive.

Deltagerne blev inddelt tilfældigt i fire grupper, den ene gruppe var kontrolgruppen, som intet skulle ændre.

De tre andre skulle motionere fem dage om ugen og forbrænde samme antal kilokalorier. Det var 320 kilokalorier per dag for kvinder og 420 kilokalorier per dag for mænd.

En af grupperne skulle cykle til og fra arbejde. Det var cirka syv kilometer hver vej.

To andre grupper skulle motionere fem gange om ugen i deres fritid ved henholdsvis moderat og høj intensitet. Al træning og cykling blev kontrolleret med pulsur.

Efter seks måneder havde alle tre motionsgrupper reduceret fedtmassen sammenlignet med kontrolgruppen.

I gruppen med høj træningsintensitet var fedtmassen reduceret med 4,5 kilo fedt i forhold til kontrolgruppen. For moderat intensitet gjaldt det 2,6 kilo fedt. I cykelgruppen var det 4,2 kilo fedt.

Endelig viste forsøget også, at alle tre motionsgrupper, både cyklisterne og fritidsmotionisterne, fik deres fedttab uden at miste muskelmasse. Det forklarer Jonas Salling Quist til Politiken.

Han er videnskabelig assistent på Biomedicinsk Institut og var ph.d.-studerende på projektet og forfatter til studiet.

- Det er uhyre positivt, at alle tre grupper vedligeholder muskelmasse - hvilket ikke sker, hvis man bare skærer ned på kalorieindtaget og bliver ved med at være inaktiv, forklarer han.

/ritzau/