Orkanen Irma ser ud til at miste kraft og blive tropisk storm
Regn fra orkanen Irma har oversvømmet en bilvask i Bonita Springs i Florida. Foto: Bryan Woolston/Reuters
Omkring 6,5 millioner mennesker i Florida fik besked på at forlade deres hjem, inden orkanen Irma ramte.

Orkanen Irma, der hærger delstaten Florida, ser i løbet af mandag ud til at blive svækket og blive en tropisk storm på vej hen over det nordlige Florida eller sydlige Georgia i USA.

Sådan lyder en prognose fra USA's nationale orkancenter NHC. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Mandag formiddag dansk tid er orkanen begyndt at miste styrke og er nu nedgraderet til en kategori 1-orkan, skriver nyhedsbureauet AP.

Orkanen, der begyndte som en kategori 5-orkan, har nu en maksimum vindstyrke på 135 kilometer i timen på vej mod byen Tampa i Florida.

- Ifølge prognosen vil Irma fortsætte med at bevæge sig hen over det vestlige Florida i løbet af mandag morgen og derefter ind i det sydøstlige USA sent mandag og tirsdag, lyder prognosen fra NHC.

Omkring 6,5 millioner mennesker har fået besked på at forlade de områder, der bliver ramt af Irma. Det svarer til en tredjedel af Floridas indbyggere.

Sent søndag aften var strømmen hos mindst 4,4 millioner hjem og virksomheder gået ifølge Reuters.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har godkendt delstatens anmodning om katastrofehjælp ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det betyder, at Florida får midler til blandt andet genhusning, lån og genopbygning.

Tre personer i Florida har ifølge AFP og BBC mistet livet på grund af Irmas hærgen. Politidistriktet Palm Beach skriver på Twitter, at to af deres politibetjente, som var på arbejdet, har mistet livet.

I Caribien har mindst 27 mistet livet på grund af orkanen, som første gang gik i land onsdag, hvor den ramte øen Barbuda.

I sidste uge blev Irma også rangeret som en af de kraftigste orkaner, der er dokumenteret i Atlanterhavet.

Da Irma ramte Floridas kyst, blev den kategoriseret som en kategori 4-orkan på en skala op til fem. Senere blev den nedgraderet til en kategori 2-orkan og mandag til en kategori 1.

En tropisk storm er endnu lavere på skalaen og har en vindstyrke på mellem 63 og op til 118 kilometer i timen.

/ritzau/