Oppositionens boykot overskygger omvalg i urolige Kenya

I 2007 døde flere end 1200 mennesker i blodige sammenstød oven på et omstridt præsidentvalg i Kenya. Nu forbereder mange kenyanere sig på en ny bølge af vold. (Foto: Foto: Luis Tato/arkiv/AFP)

Oppositionsleder Odinga opfordrer folk til at blive hjemme, når kenyanerne torsdag skal vælge ny præsident.

Valgstederne er tidligt torsdag morgen åbnet i Kenya.

Her skal de mere end 19 millioner registrerede vælgere for anden gang på knap tre måneder stemme om en ny præsident.

Da de gik til stemmelokalerne 8. august, foregik det fredeligt. Men Kenyas højesteret krævede efterfølgende, at valget skulle gå om på grund af "alvorlige uregelmæssigheder".

Torsdagens omvalg er i stedet præget af kaos, bitterhed og splittelse.

Oppositionsleder Raila Odinga har meddelt, at han boykotter omvalget, og han opfordrer sine tilhængere til at gøre det samme.

- Vi råder kenyanere, der går ind for demokrati og retfærdighed, til at holde sig væk fra valgstederne eller bare blive hjemme, sagde Odinga onsdag foran 6000 jublende tilhængere i centrum af Nairobi.

Oppositionens boykot vil med stor sandsynlighed sikre Uhuru Kenyatta genvalg og resultere i en regering bestående af hans Jubilee-parti.

Siden 11. august, hvor Kenyatta blev udråbt som vinder af det siden annullerede valg, har mindst 67 tilhængere af oppositionen mistet livet ifølge menneskerettighedsgrupperne Amnesty International og Human Rights Watch.

I 2007 døde flere end 1200 mennesker i blodige sammenstød oven på et omstridt præsidentvalg.

Nu forbereder mange kenyanere sig på en ny bølge af vold.

I sidste uge oplyste lederen af valgkommissionen i landet, at han ikke kan garantere et frit og retfærdigt valg. Samtidig er en valgkommissær flygtet ud af landet på grund af trusler.

Præsidentvalget i august endte ifølge de officielle resultater med, at præsident Uhuru Kenyatta blev genvalgt med 54,27 procent af stemmerne, mens Raila Odinga fik 44,74 procent.

Splittelsen i landet betyder, at der er en reel risiko for sammenstød mellem de to fløjes vælgere, mellem etniske grupper eller mellem politiet og de kræfter, der forsøger at forhindre afstemningen.

Det skriver tænketanken International Crisis Group i en rapport op til torsdagens valg.

Her advarer tænketanken også om, at valget kan resultere i en alvorlig politisk krise.

Valgstederne lukker torsdag klokken 17.00 lokal tid.

/ritzau/