Ole vinder kamp mod arbejdsgiver: Får 1,3 mio. i erstatning

Det der var så uretfærdigt, for jeg har hjulpet så mange kollegaer som tillidsmand, fordi der var så meget galt på De Gule Sider op til vi gik konkurs, fortæller Ole Kjærgaard, der ikke ønsker at stå frem med foto. (Foto: Foto: Anders Debel Hansen/Scanpix)

Tillidsrepræsentanten Ole Kjærgaard blev fyret fra virksomheden Eniro. Efter seks års kamp og tre retssager har han vundet sagen og får nu millionerstatning.

- Det er jo rigtig mange penge, så det er en super lettelse, at man får lov til at vinde sagen. 

Sådan siger 46-årige Ole Kjærgaard til Avisen.dk. Tirsdag vandt han en sag i Højesteret, hvor han blev tilkendt 1,3 millioner kroner i erstatning.

Sagen har kørt siden 2011, hvor virksomheden Eniro Danmark A/S overtog De Gule Sider og samtidig 42 af de hidtidige medarbejdere.

En af dem var Ole Kjærgaard, der var tillidsrepræsentant for medarbejderne i De Gule Sider. Men bare tre dage efter Eniros overtagelse af De Gule Sider blev han afskediget.

- Jeg var så glad for at arbejde for De Gule Sider, så det var en mavepuster for mig. Og så står man der, og Eniro ville ikke have en. Det der var så uretfærdigt, for jeg har hjulpet så mange kollegaer som tillidsmand, fordi der var så meget galt på De Gule Sider op til vi gik konkurs, fortæller han.

En sejr for Dansk Metal

Selvom afskedigelsen blev udført af konkursboet var fyringen i strid med reglerne i en lov om virksomhedsoverdragelse, fastslog Højesteret.

Og den dom er en sejr for tillidsmandens faglige organisation, Dansk Metal, som i flere år har været i strid med Dansk Erhverv om forløbet.

Det har været en lang proces at nå frem til kendelsen i Højesteret. Sagen blev først bedømt af byretten i Glostrup og derefter af Østre Landsret, inden den endte i Højesteret.

- Vi har været alle de retssager igennem. Det har taget super lang tid, og jeg er sådan en, der bedst kan lide at få en afklaring nu og her. Men det kan man ikke lige frem sige, at det her har været, forklarer Ole Kjærgaard.

Fortrød undervejs

Flere gange fortrød han, at han ikke var gået med til et forlig, fordi han blev i tvivl om, han var for stædig. Men i dag glæder han sig over sin standhaftighed.

- Det var en kæmpe lang rejse, som nu er slut. Nu er den faldet ud til min fordel, så jeg er rigtig glad. Jeg kan mærke, det kommer helt op i mig nu. Det har været en kæmpe lettelse.

- Det er seks år, hvor der har været op- og nedture. Og hver gang vi skulle til møder eller noget retshalløj, så har jeg siddet om aftenen og tænkt rigtig meget på det, siger Ole Kjærgaard.

Bevæget i bilen

I dag er Ole Kjærgaard ansat hos Topdanmark, hvor han kører rundt og sælger forsikringer. Han var også på kundebesøg tirsdag, hvor dommen kom.

Klokken tolv havde han dog sat sig ud i sin bil for at følge dommen på Højesterets hjemmeside.

- Så blev jeg helt rørt, da jeg så det, og ringede selvfølgelig rundt til familien, inden jeg gik ind til kunden, siger han.

Beløbet, som Ole Kjærgaard får i erstatning, består dels af løn i opsigelsesperioden på seks måneder og dels af godtgørelse for den uberettigede fyring, hvilket svarer til et års løn.

Det var også i strid med overenskomstaftaler, da VVS’eren og tillidsmanden Alexander Vang blev fyret fra virksomheden Warberg Løvgreen ApS. Se her, hvilken erstatning han fik.