Ole døde af legionærsyge: Kommunen frikendt for ansvar
Helsingør Kommune har hele tiden nægtet et juridisk ansvar for den 72-årige Ole Bech Christensens død og har nu fået medhold i retten. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix/arkiv
Helsingør Kommune var ikke ansvarlig for den 72-årige Ole Bech Christensens død, slår retten fast.

Helsingør Kommune er i Retten i Helsingør blevet frikendt for at være ansvarlig for en mands død i 2009. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Den dengang 72-årige Ole Behn Christensen blev smittet med den frygtede legionær-infektion, som i følge embedslæge-institutionens undersøgelser skyldtes legionella-bakterier i Helsingør Svømmehals brusebade.

Helsingør Kommune har hele tiden nægtet et juridisk ansvar, og har nu fået rettens medhold.

Det var den 72-åriges enke, Jette Christensen, der anlagde en erstatningssag mod Helsingør Kommune. Det gjorde hun via sin advokat, Svend Aage Helsinghoff fra Aarhus.

Årsagen til, at hun anlagde erstatningssagen var ikke pengene, som hun forventede at få.

- Det handlede om oprejsning og om, at kommunen anerkender sit ansvar, forklarede advokat Helsinghoff forleden i Frederiksborg Amts Avis.

Det var kommunens kategoriske udtalelser i forbindelse med en anden legionella-sag, der fik enken til at anlægge sag.

Nu har retten pålagt hende at betale 50.000 kroner i sagsomkostninger til Helsingør Kommune inden 14 dage med den begrundelse, at der ikke er bevist tilstrækkelig årsags-sammenhæng mellem mandens død og forekomsterne af legionella.

Svend Aage Helsinghoff finder, at dommer Morten Larsens har været meget restriktiv i sin bevis-bedømmelse.

- I dommen siger han, at den 72-årige teoretisk set kunne være smittet alle mulige andre steder end i svømmehallen. Da manden dør, tror man, at han er blevet smittet i udlandet, og derfor bliver der ikke taget prøver, så det blev konstateret, at der var tale om samme legionella-bakterie, som blev fundet i Svømmehallen. Men i og med at manden har været i svømmehallen, så mener vi, at der er overvejende sandsynlighed for, at det er derfra smitten stammer, påpeger Svend Aage Helsinghoff.

På Helsingør Rådhus er der lettelse over sagens udfald, men kommunaldirektør Stine Joahnsen siger:

- Det er en sag, som vi helt klart helst havde været foruden. Når det er sagt, er jeg selvfølgelig tilfreds med, at kommunen har vundet sagen. Der er nogle principper, som er blevet slået fast - men for alle parters skyld kunne jeg have ønsket, at vi ikke skulle have været igennem den her proces, siger Stine Johansen.

Enken og hendes advokat har endnu ikke taget stilling til, om de vil anke dommen.