Offentligt ansatte stod skulder ved skulder - men akademikere tjener mest på OK18
Chefforhandler og formand for Akademikerne Lars Qvistgaard mener ikke, at de højtlønnede akademikere har et problem med solidariteten. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix/arkiv
Fagbevægelsen opnåede markante lønstigninger i de netop overståede overenskomstforhandlinger. Men overenskomsten forøger løngabet mellem højt- og lavtlønnede, viser ny beregning.

De offentligt ansatte har stået skulder ved skulder ved de seneste overenskomstforhandlinger, men trods en lønstigning på 8,1 pct. gør den nye overenkomst løngabet mellem lavtuddannede og akademikere større. 

Det skriver Information

Beregninger foretaget af den borgerlige tænketank Cepos viser, at en pædagogmedhjælper  får 25.001 kroner mere i lønningsposen om året, og at en social- og sundhedshjælper får 31.758 kroner ekstra som følge af overenskomstfornyelsen.

Kommunalt ansatte jurister og økonomer vil  få 45.391 kroner mere at gøre godt med om året og en overlæge 86.628 kroner.

- Det var skulder mod skulder, men skuldrene sad i meget forskellig højde. De lavtlønnedes skuldre nåede kun til de højtlønnedes hofter. Overenskomstfornyelsen cementerer det uretfærdige løngab, der er mellem kvinde- og mandefag og mellem lavtlønnede og højtlønnede, siger chefforhandler Dennis Kristensen, afgående formand for FOA til Information.

Kroner og øre 

Alle FOA’s større faggrupper har haft en lønstigning fra 2011 til 2016, der ligger under gennemsnittet for alle kommunalt ansatte. Forskellen mellem social- og sundhedshjælperes løn og jurister og økonomers løn var eksempelvis 18,5 procent større i 2016, end den var i 2011.

Det har løbende været diskuteret i dele af fagforbundene på det offentlige område, hvorvidt man i stedet for at stille lønkrav udelukkende i procenter skulle gå over til at kræve en del af lønstigningen i kroner og ører. 

Solidariteten er intakt

Chefforhandler og formand for Akademikerne Lars Qvistgaard mener ikke, at de højtlønnede akademikere har et problem med solidariteten:

- Overenskomstfornyelsen er solidarisk på den måde, at det er den samme procent, der bliver udmøntet. Det er den måde, vi altid har gjort det på. Og så har vi fra Forhandlingsfællesskabet side denne gang valgt, at vi på forhånd ville reservere nogle penge til lavtlønsgrupper og ligeløn og justere ad den vej. Det er et nybrud, siger Lars Qvistgaard.

Her kan du få et overblik over alle overenskomstforhandlingerne på det offentlige område.