Offentlig myndighed advarer i vild løn-debat: Husk nuancerne, Løhde
Pas på med at forsimple tingene, Sophie Løhde, lyder advarsel fra Danmarks Statistik. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix/Arkiv
Tal om lønstigninger til offentligt ansatte bliver forsimplet i overenskomstdebatten, advarer Danmarks Statistik.

Nu griber Danmarks Statistik ind i den ophedede debat om løn til offentligt ansatte. 

Rigsstatistiker Jørgen Elmeskov fra Danmarks Statistik advarer mod at bruge deres løntal i forhandlingerne om ny overenskomst til offentligt ansatte. 

Tallene bliver blandt andet brugt af innovationsminister Sophie Løhde (V) til at argumentere for, hvorfor de statsansatte ikke skal stige i løn. 

Løhdes løngab 

Det trækker op til benhårde overenskomstforhandlinger de kommende måneder, hvor næsten 800.000 offentligt ansatte danskere skal have ny overenskomst.

Tirsdag gav innovationsminister Sophie Løhde (V) 180.000 statsansatte en kold skulder, da hun forud for forhandlingerne opfordrede til økonomisk mådehold.

Ifølge ministeren er de offentlige lønninger steget med 1,6 procent mere end i den private sektor siden 2008. Og det løngab skal lukkes, mener hun.

Men så skarpt kan man ikke nødvendigvis sætte det op uden at have nuancerne med, mener rigsstatistiker Jørgen Elmeskov fra Danmarks Statistik. Jørgen Elmeskov, der er en af Danmarks førende økonomer, mener, at der er behov for at præcisere Danmarks Statistiks tal, der bruges i debatten om lønforskellen i den offentlige og private sektor.

I en pressemeddelelse opfordrer han Sophie Løhde og andre til at bruge tallene med forsigtighed.

Flere højtlønnede 

”Lidt forsimplet så viser lønindekset udviklingen i gennemsnitslønnen i hhv. den private og offentlige sektor. Det er i princippet nemt at forholde sig til, men man skal være opmærksom på, at det indebærer, at forskellige sammensætningsændringer slår igennem i tallene. Hvis der på en given offentlig arbejdsplads er en nettotilgang af relativt højtlønnede medarbejdere, vil dette vise sig som en lønstigning, selv hvis alle lønninger for de enkelte medarbejderkategorier er fastfrosne. I en overenskomstsammenhæng er der derimod som regel fokus på lønstigninger for de enkelte medarbejderkategorier,” skriver han og fortsætter:

”Danmarks Statistik har tidligere på året offentliggjort analysen 'Markant flere offentligt ansatte med en lang videregående uddannelse', der belyser udviklingen i beskæftigelsen og medarbejdersammensætningen i kommunerne, staten og regionerne. Den er også relevant i denne sammenhæng”.

Steen Bielefeldt Pedersen, konsulent i Danmarks Statistik, vil ikke sige, at tallene er brugt forkert af Sophie Løhde, men han fastholder alligevel, at nuancerne er vigtige at have med.

Ikke hemmeligt 

- Der er ingen tvivl om, at organisationer og myndigheder, der bruger vores tal, er opmærksomme på, hvilke udfordringer der er omkring sammensætningseffekterne i lønindeksene. Jeg ønsker ikke at forholde mig til, om ministeren skulle have gjort opmærksom på, hvilken måde medarbejdersammensætninger påvirker lønindeks i den offentlige og private sektor, men det er ikke hemmeligt, at det er sådan, det hænger sammen, siger han til Avisen.dk.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Sophie Løhde (V).

745.000 ansatte i kommuner, regioner og staten skal have forhandlet nye aftaler om løn og arbejdsvilkår på plads i løbet af de kommende måneder. De nye aftaler skal afløse de nuværende, som udløber 31. marts 2018.