Østergaard i usædvanlig markering til Mette F. og resten af rød blok
-Arkiv- SE RITZAU Danske politikere sender hilsner til Macron - - - Pressemøde i Finansministeriet tirsdag d. 31. januar 2017 angående forhandlinger om nyt ejendomsskattesystem. Radikale Venstre''s Morten Østergaard udtaler sig til medierne. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Oppositionen står splittet i afslutningsdebatten, hvor De Radikale går solo med eget forslag til vedtagelse.

Der er ingen fælles front fra oppositionen i Folketingets afslutningsdebat. De Radikale laver deres eget forslag til vedtagelse.

Dermed går De Radikale solo fra det fællesforslag til vedtagelse, som Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, fremsætter i sin ordførertale på vegne af Socialdemokratiet, Alternativet, SF og Enhedslisten.

Det er usædvanligt, fordi forslagene til vedtagelse normalt bruges som en markering af, at blokken står samlet om den grundlæggende politiske retning.

De Radikale siger nej til den fælles tekst, fordi partiet ønsker flere reformer. Og dermed lægger De Radikale op til, at man måske også vil gå solo, når VLAK-regeringen indkalder til forhandlinger.

- Det reformskabte råderum er, med den demografiske udvikling, kun tilstrækkeligt til at opretholde det nuværende velfærdsniveau, siger De Radikale.

Partiet vil have regeringen til at lave "langsigtede aftaler" uden besparelser på uddannelse og forskning. Der skal investeres i bedre daginstitutioner, skoler og uddannelser, mere viden og grøn omstilling, hedder det.

Virksomheder skal kunne hente udlændinge. De skal integreres bedre, og den højere levealder skal følges af højere pensionsalder, så fattigdommen kan reduceres, og flere kan forsørge sig selv, mener De Radikale.

Dermed markerer partiet afstand til resten af rød blok, der ikke deler De Radikales reformiver. Mette Frederiksen læste resten af rød bloks forslag til vedtagelse op i forbindelse med sin tale ved afslutningsdebatten:

- Folketinget konstaterer, at Danmark har brug for en anden retning. Vi skal værne om og udvikle vores velfærdssamfund og ikke gradvis udhule det. Vi skal udvikle vores fælles velfærd og begrænse uligheden, siger hun.

Rød blok minus De Radikale mener, at en offentlig vækst på 0,3 årligt - som regeringen foreslår i sin 2025-plan "Vækst og Velstand" - er "urealistisk". Det vil forringe folkeskoler, ældrepleje og sygehuse, mener partierne.

Endelige efterlyser rød blok minus De Radikale en "ambitiøs klimapolitik", som bygger på brede flertal.

Blå blok bestående af VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti fremsatte et fælles forslag til vedtagelse i afslutningsdebatten.

/ritzau/