Økonomer uenige om råderum til skattelettelser

Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom hos Cepos, forstår ikke, at Finansministeriet ikke vil fremlægge det aktuelle råderum på statens budgetter. (Foto: Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/arkiv/Scanpix)

Økonomer har svært ved at blive enige om, hvor meget luft der er i statsbudgetterne de kommende år.

Når man skal fremlægge politiske forslag til ny lovgivning eller hele reformer, er det vigtigt at vide, hvor mange penge, der er luft til, at bruge i budgettet.

Derfor kritiserer finansordførere i rød blok Finansministeriet i tirsdagens udgave af Børsen.

Ministeriet vil ikke fremlægge, hvor stort det såkaldte råderum i statsfinanserne er oven på de senest indgåede aftaler om blandt andet forsvaret og erhvervsudvikling.

Finansminister Kristian Jensen (V) forsvarer sig med, at tallene kun bliver regnet igennem to gange om året.

Det forstår cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank Cepos ikke.

- Det er relativt nemt at opgøre. Men kan jo bare korrigere råderummet for de forskellige aftaler, der er indgået på Christiansborg gennem efteråret og vinteren, siger han.

Økonomen har selv foretaget øvelsen og er nået frem til, at råderummet i 2025 er skrumpet fra 38 milliarder kroner til 27 milliarder kroner hen over vinteren.

Dermed skulle det fortsat være muligt at øge statens udgifter, eller - som Cepos foreslår - at gennemføre skattelettelser.

Men Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, stiller spørgsmålstegn ved beregningerne.

Han mener, at man ikke skal medregne de penge, som allerede er sat af til investeringer, og når derfor frem til, at råderummet i 2025 kun er 23,5 milliarder kroner.

Det svarer kun lige præcis til de merudgifter, som staten vil få de kommende år, fordi der kommer flere ældre og flere børn i Danmark.

- Derfor er det ikke hensigtsmæssigt at bruge penge, som vi ikke har, på skattelettelser, siger han.

/ritzau/