Økonom: 'Vi får flere tusind kroner ekstra'
Den milde vinter betyder, at varmeregningen bliver mindre. Det frigiver penge til forbrug. Foto: Colourbox/
2015 bliver et godt år for danske forbrugere. En gennemsnitlig familie får flere tusinde ekstra at gøre godt med.

Mild vinter, lave prisstigninger, rekordlav rente, faldende ledighed og pæne lønstigninger.

2015 tegner til at blive et rigtig godt år for danskere med hang til at bruge penge. Det siger forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

- Især de lave benzinpriser og prisen på opvarmning af huse kan mærkes. Jeg har selv brugt en tredjedel mindre varme denne vinter end tidligere. De penge rasler tilbage til mig. Også andre får penge tilbage, og jeg er ikke i tvivl om, at mange varmekroner vil komme ud til forbrug dette forår, siger hun til Newspaq.

Ifølge en beregning, som Sydbank har lavet for Søndagsavisen, kan en gennemsnitsfamilie, hvor begge parter er i job, se frem til mellem 2.000 og 5.000 kroner ekstra i år til forbrug sammenlignet med sidste år.

Forventer lønstigninger

Det beløb giver god mening, siger Ann Lehmann Erichsen.

- Vi forventer lønstigninger på 1,4 procent og prisstigninger på 0,9 procent i år. Det giver en reallønsfremgang på 0,5 procent. Mange af de ekstra penge vil nok bruge brugt på ferier, siger hun.

Til gengæld gider danskerne ikke bruge flere penge på nye vinduer.

- Nu har vi haft fire år med Boligjobordningen, så danskerne har fået fikset de vinduer, tage og mure, der trængte til det. Nu prioriterer vi udlandsrejser og ferier i Danmark. Måske får vi udskiftet sofaen eller køber nye havemøbler, siger Ann Lehmann Erichsen.

Forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen, er enig i, at den gennemsnitlige forbruger får flere penge mellem hænderne i år. Det nye er, at de også har lyst til at bruge dem.

Fart på boligmarkedet

- Det går godt på boligmarkedet og på investeringsområdet, og vi hører ikke længere om, at naboen er blevet fyret. Det giver ro i maven hos den gennemsnitlige forbruger og lyst til at åbne pungen," siger han til Newspaq.

Ifølge Johan Juul-Jensen har danskerne aldrig haft så mange penge som nu.

- Inflationen er faldet, udgiften til boliglånet er halveret, det er billigere at tanke bil op og varme huset op. De sidste par år har danskerne været meget mådeholdne og sparet op af frygt for ledighed, men jeg tror, vi ser en vending i 2015. Nu har de igen lyst til at bruge penge, siger han.