Økonom: Flygtninge har betydet højere løn til danskere
Foto: Preben Madsen /Scanpix
En økonom har set på konsekvenserne for arbejdsmarkedet af tidligere flygtningestrømme til Danmark og maner ufaglærtes bekymringer til jorden.

Flygtninge vil ikke udkonkurrere danske ufaglærte, skriver Finans. Faktisk kan flygtningestrømmengavne mange af de omtrent 591.000 ufaglærte, der i dag er på arbejdsmarkedet.

Det er konklusionen i en analyse af tidligere flygtningestrømme ind i Danmark fra 1991 til 2008 lavet bl.a. af den danske økonom Mette Foged fra Københavns Universitet.

"Under tidligere flygtningestrømme har danske ufaglærte og dem med lav uddannelse fået andre jobs, som giver en højere løn. Flygtningene har komplementeret den eksisterende arbejdskraft, ikke erstattet den," siger Mette Foged.

Analysens resultater slår en pæl igennem den frygt, som bl.a. fagforeningen 3F luftede på Finans forleden. Her advarede formand Per Christensen mod, at danske ufaglærte risikerer at miste jobs til flygtninge, hvis de favoriseres for kraftigt af regeringens integrationsindsats.

"Det bryder med den gængse opfattelse af, at flygtninge og indvandring fortrænger danske jobs og medvirker til lavere lønninger for danskere," siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, til Finans.

I 3F mener man dog, at analysen allerede er forældet, og at den ikke kan bruges til at spå om fremtiden.