Nyt trick: Kig chefen i kortene til lønforhandlingen

En oplysning om arbejdsfunktion gør det nemmere at sammenligne løn - også mellem mænd og kvinder.
Nye oplysninger gør at du kan kigge chefen i kortene til lønforhandlingen.
Nye oplysninger gør at du kan kigge chefen i kortene til lønforhandlingen. Foto: Colourbox/free

Fra nytår har man som lønmodtager krav på at få at vide, hvordan arbejdsgiveren indberetter lønoplysningerne til Danmarks Statistik.

Og som noget nyt har man ret til at få oplyst sin såkaldte disco-kode, som er en kode over ens arbejdsfunktion. Det betyder, at man kan se chefen i kortene, lyder det fra HK/Privat.

Og selv om det lyder som en gang tør snak, kan der være mere at hente til lønningsposen.

- Når du kender din disco-kode, kan du slå op i din lønstatistik og finde den løn, der passer præcis til dit job, siger Marianne Vind, næstformand for HK/Privat.

- Så kan du se, om du er godt lønnet i forhold til andre med samme arbejde, eller om du skal slå hårdt i bordet til næste lønforhandling, siger hun om muligheden for at få koden oplyst.

Alle virksomheder, som indberetter arbejdsfunktionen på sine medarbejdere, skal oplyse koden til de ansatte, der beder om det.

Marianne Vind oplyser, at det er en konsekvens af en ændring i ligelønsloven og påpeger, at det kan være et godt værktøj til at bekæmpe uligelønnen mellem kvinder og mænd.

- Mange arbejdsgivere kan få et problem med at forklare, hvorfor Per og Poul får markant mere i løn end Berit og Birgitte, når de laver det samme arbejde, siger HK/Privats næstformand.

- Det optimale ville være, at disco-koden skulle stå på ansættelseskontrakten, men den nye ret gør løndannelsen mere gennemskuelig, siger Marianne Vind.

Disco-koden beskriver den enkelte medarbejders arbejdsfunktion. Koden er ikke en titel, stillingsbetegnelse eller uddannelse, men fortæller, hvad opgaverne i ens job er. Og det er både uddannelse og erfaring, der tæller med.

Alle virksomheder med over 10 ansatte indberetter disco-koder til Danmarks Statistik, mens virksomheder med under 10 ansatte kun i visse tilfælde skal gøre det.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.