Nyt skattesystem koster 1,1 mia.: Ligeså ringe som det gamle
Foto: It University of Copenhagen
Et nyt system skal afløse Skats skandaleramte inddrivelsessystem, EFI. Det nye kan det samme.

En 1,1 milliarder kroner dyr kommende afløser for Skats skandaleramte EFI-system kan på papiret teknisk ikke mere end EFI.

Det viser en gennemgang af udbudsmaterialet foretaget af Ingeniøren, som efterfølgende er blevet bekræftet af kilder i bl.a. Skatteministeriet.

Ifølge Søren Lauesen, der er professor ved IT-Universitetet, er der 'umiddelbart ikke nogen forskel på, hvad der står i det udbud, og hvad EFI kan i forvejen'.

- Så der er andre årsager til, at man vælger at bygge et helt nyt system, siger han og understreger, at han udtaler sig på egne vegne.

Det 700 millioner kroner dyre EFI-system skulle inddrive gæld fra borgere og virksomheder til det offentlige men blev i september 2015 stoppet af skatteminister Karsten Lauritzen (V), efter at Kammeradvokaten havde påpeget, at systemets forvaltning af lønindeholdelse var ulovlig.

Virker som spild af penge

Men Søren Lauesen mener, at man i stedet kunne have ændret lovgrundlaget, så EFI - der er udviklet af it-selskabet KMD - kunne forvalte lønindeholdelse lovligt. Og herefter gennemføre de nødvendige ændringer i EFI.

Sådanne lovændringer er i øvrigt også nødvendige for at få EFI's afløser - der udvikles helt fra bunden af it-selskabet Netcompany - til at lave lønindeholdelse, påpeger professoren:

- Det virker som spild af penge, at man ikke fik lovliggjort det gamle EFI, så det automatisk kunne inddrive gæld, mens man ventede på det nye. KMD siger, at det var muligt.

Situationen er i dag, at EFI - trods dødsdommen i 2015 - anvendes af over 1.600 medarbejdere i Skat og andre myndigheder. Omkring 80 flere, end før Skatteministeriet i 2015 valgte at standse 'alle automatiserede inddrivelsesskridt via EFI', som skatteministeren kaldte det.

Ifølge et skøn fra KMD bruges over halvdelen af det oprindelige EFI-system stadig, sågar med automatiserede processer.

Mærkelig prioritering

Anvendelsen af EFI foregår samtidig med, at skatteministeren så sent som i februar i år bekræftede, at man har taget en beslutning om 'at suspendere den automatiske inddrivelse i EFI'. En formulering, der har fået flere - heriblandt folketingspolitikere - til at ytre sig, som om EFI er lukket helt ned.

Professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC, Bent Greve, mener som Søren Lauesen også, at det er en mærkelig prioritering af pengene:

- Hvis man er ved at ændre lovgivningen, så den bliver enklere, så mindsker det behovet for at have et nyt system, specielt når man kan se, at der faktisk er flere, som bruger det, siger han.

En intern rapport fra KMD, som Ingeniørens it-medie, Version2, er i besiddelse af, underbygger, at EFI kunne lovliggøres. KMD var klar til at rette systemet, så det kunne tilpasses et nyt lovgrundlag.

Ingeniøren har været i kontakt med Skatteministeriet, som ikke ønsker at kommentere sagen.