Nyt listeriafund i rullepølser
Der er endnu engang fundet listeria i en parti rullepølser. Det er kæderne Føtex og Bilka under Dansk Supermarked, der har fået leveret de listeriaramte rullepølser. Foto: MARTIN LEHMANN/POLFOTO
Fødevareproducenten Defco trækker et parti rullepølse tilbage, efter en kontrol har vist spor af listeria.

Der er endnu engang fundet listeria i en parti rullepølser. Det oplyser Fødevarestyrelsen mandag.

Det handler denne gang om 58,3 kilo rullepølse, som er blevet produceret af fødevareproducenten Defco i Aarhus, og som er leveret til Bilka- og Føtex-butikker i hele landet.

Det drejer sig om et parti rullepølser med udløbsdatoerne 24. december 2014 og 29. december 2014.

Tilbage i august i år blev et stort parti rullepølse med listeria solgt fra producenten Jørn A. Rullepølser, hvilket resulterede i 17 menneskers død.

Hos Defco står administrerende direktør Knud E. Czaja uforstående over for listeria-fundet.

- Vi sender mellem 100 og 200 prøver ind til et laboratorium hver måned for at blive tjekket, og i en af de prøver har vi her ved jul fået bekræftet en listeriamistanke. Derfor trækker vi nu varen tilbage.

- Jeg aner ikke, hvordan det er sket. Det kan være kommet gennem luften eller fra en person. Det findes jo overalt, og det er ikke noget, vi tidligere har oplevet, siger Knud E. Czaja.

Han fortæller, at sagen om Jørn A. Rullepølser har betydet en nedgang i salget af rullepølse på 30 procent. Derfor tager man også dette fund meget alvorligt.

- Vi kan ikke gøre mere, end vi i forvejen gør. Vi har tre mennesker, der hver dag holder øje med, at alle sikkerhedsforanstaltninger overholdes, siger Knud E. Czaja.

Hos Fødevarestyrelsen fortæller specialkonsulent Tenna Jensen, hvor stort omfanget af dette listeriafund er.

- Når vi tester for bakterier, er der en grænse på 100 bakterier per gram. I dette tilfælde ligger niveauet på 180 bakterier per gram, og det betegner vi som en moderat overskridelse, siger hun.

Fødevarestyrelsen anbefaler derfor folk at søge læge, hvis man oplever ubehag af at have spist rullepølsen.

- Bakterien har det samme potentiale som i Jørn A.-sagen, så den kan i værste tilfælde koste menneskeliv.

- Vi opfordrer derfor folk til at søge læge, hvis man oplever influenza-lignende symptomer som feber og hovedpine, siger Tenna Jensen.

/ritzau/