Nyrup om ikonisk DF-citat: Sådan har jeg det med det i dag

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen fylder 75 år i dag. Han har aldrig fortrudt, at han fra Folketingets talerstol sagde "Derfor siger jeg til Dansk Folkeparti: Uanset, hvor mange anstrengelser, man gør sig - set med mine øjne – stuerene, det bliver I aldrig!". (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Dansk Folkeparti har det godt med at Poul Nyrup Rasmussen for snart 19 år siden sagde, at partiet aldrig blev "stuerent". Det mener den tidligere statsminister i et fødselsdagsinterview med Jyllands-Posten.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen siger i et interview med Jyllands-Posten, at han på intet tidspunkt har fortrudt sin på én og samme tid markante og ikoniske udtalelse om, at Dansk Folkeparti aldrig bliver stuerent.

Han fylder fredag 75 år og var statsminister fra 25. januar 1993 til 27. november 2001.

I interviewet bliver den socialdemokratiske nestor spurgt om, hvordan han har det med udtalelsen. Til det svarer han:

- Det har jeg det ret godt med. Det har DF også.

Siden har Dansk Folkeparti brugt udtalelsen til at forklare, hvorfor partiet i mange år ikke fik plads ved de folkevalgtes bord på Christiansborg.

- DF foreslog i Folketingssalen, at hele familier skulle strittes ud af landet, hvis ét enkelt familiemedlem begik en lovovertrædelse. I strid med EU’s menneskerettigheder, i strid med grundloven og i strid med alt. I et miljø, hvor der hele tiden var en rædselsfuld retorik om dem, der havde en anden hudfarve end os. Der skal man gøre op med sig selv: Skal jeg trække en streg eller tage det med et skuldertræk?, siger Poul Nyrup Rasmussen til Jyllands-Posten og tilføjer:

- Du kender mit valg. Jeg har ikke fortrudt det ét sekund. Alle var i øvrigt enige om, at det måtte man tage afstand fra.

Sådan sagde statsministeren

Den berømte udtalelse faldt i forbindelse med hans åbningstale i Folketinget 7. oktober 1999.

Her siger Poul Nyrup Rasmussen ifølge Folketinget.dk i et svar, at han "... blev spurgt af fjernsynet udenfor, om jeg synes, stemningen i denne debat havde været hadsk - det kommer an på, hvordan man ser på det: Når man diskuterer så principielle spørgsmål, som vi har diskuteret i dag om menneskesynet, om at der skulle være forskel på, hvorvidt man nu har aner tilbage fra et fremmed land, eller man ikke har, selv om man er dansk statsborger - så kan jeg godt forstå, at der bliver sagt meget barske ting heroppe fra om Dansk Folkeparti. Jeg synes, at de alle sammen var velbegrundede. Derfor siger jeg til Dansk Folkeparti: Uanset, hvor mange anstrengelser, man gør sig - set med mine øjne – stuerene, det bliver I aldrig!"