Nyrepatienter kan snart få organer fra anonyme donorer

Donorer, som giver en nyre væk, behøver ikke længere være ven eller familie til patienten.
Det skal være muligt for personer, som ønsker at gøre en god gerning, at donere en nyre anonymt. Det har et flertal i Folketinget bestående af alle partier besluttet.
Det skal være muligt for personer, som ønsker at gøre en god gerning, at donere en nyre anonymt. Det har et flertal i Folketinget bestående af alle partier besluttet. Foto: Morten Stricker/Scanpix

I fremtiden kan en rask borger donere sin nyre anonymt til patienter med eksempelvis nyresvigt.

Det er alle Folketingets partier blevet enige om med en ny aftale, skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Det betyder, at donorer ikke længere behøver at være ven eller familie til den patient, som har behov for en nyre. I stedet kan man vælge at give sin nyre væk, hvis man ønsker at gøre en god gerning.

- Nu åbner vi op for anonym nyredonation, og så håber vi, at der er flere, som har lyst til at give den gave, så man kan hjælpe flere nyrepatienter, siger Jane Heitmann, sundhedsordfører i Venstre.

I alt 400 patienter stod sidste år på venteliste til en ny nyre. 109 patienter fik en nyre fra en levende donor, og 154 fik en nyre fra en afdød donor.

20 nyrepatienter døde i 2016, mens de ventede på at få en ny nyre.

Det Etiske Råd er blevet bedt om at tage stilling til, om det er etisk forsvarligt, at anonyme og levende mennesker kan donere en af deres to nyrer. Rådet anbefalede at gøre det muligt.

Selv om det endnu ikke er til at sige, hvor mange der frivilligt vil donere en nyre til en fremmed, håber partierne, at den nye aftale vil hjælpe nyrepatienterne.

- Det kan lyde drastisk, at der er nogle mennesker, som tænker så detaljeret, at de vil hjælpe andre mennesker. Men det er der, og det kan man se fra andre lande også, siger Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører i Socialdemokratiet.

- Det er et meget stort offer at give sin nyre til en andet menneske, men det er der heldigvis nogle, der vil gøre, siger han.

Partierne beder nu Sundhedsstyrelsen nedsætte en arbejdsgruppe, som skal finde ud af, hvordan den nye mulighed mere præcis skal udmøntes.

De nuværende regler for transplantation fra levende personer fremgår af sundhedslovens paragraf 52.

Selv om donation fra anonyme, levende donorer ikke er forbudt efter denne bestemmelse, er det alligevel praksis, at der skal være bred opbakning i Folketinget til den type etiske spørgsmål.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.