Administration 

Nyheder fra udlandet i kort form

Imam alvorligt skadet efter angreb i Oslo

OSLO: Imamen ved Norges største moské blev sent mandag aften angrebet i Oslo. Omstændighederne omkring overfaldet og det anvendte våben er uklare. Aftenposten skriver, at den 60-årige imam Nehmat Ali Shah blev slået med en mindre økse, da han var på vej fra sin bolig til moskeen, mens VG skriver, at imamen var udsat for et knivangreb på vej hjem efter aftenbønnen i moskeen. Den tilskadekomne er imam ved Central Jaamat Ahle-Sunnat, der er den største moské i Norge. Menigheden har over 5000 medlemmer. Politiet har sikret sig optagelser fra overvågningskameraer og var talstærkt til stede på gerningsstedet og i de omkringliggende gader. - Vi har sikret spor og leder efter en gerningsmand, som løb fra stedet, sagde efterforskningsleder Rune Ullsand fra Olso Politi. Miljøet omkring moskeen har i flere år været præget af magtkampe mellem medlemmer af menigheden. Centralt i uenigheden står to storfamilier, som ifølge Aftenposten støtter hver sin imam.

/ritzau/NTB

General Motors tilbagekalder igen millioner af biler

DETROIT: General Motors tilbagekalder yderligere 3,4 millioner biler, som er udstyret med fejlagtige og muligvis farlige tændingslåse. Det er 44. gange i år, at bilgiganten tilbagekalder biler for at få rettet op på fejl. I alt drejer det sig om 20 millioner biler. Heraf omkring seks millioner som følge af defekte tændingslåse. Fejlen ved tændingssystemet kan medføre pludselig motorstop, mens bilen er i fart. I visse tilfælde går det ud over bilernes bremseeffekt og sætter servostyringen ud af kraft. Desuden kan det forhindre airbags i at blive udløst ved sammenstød. GM har tidligere erkendt, at fejlen kan have været årsag til flere hundrede ulykker og kostet mindst 13 mennesker livet. Selskabet har kendskab til otte ulykker og seks personskader, der kan sættes i forbindelse med mandagens tilbagekaldelse. Mandag kom det frem, at det er den samme ingeniør, der har udviklet de fejlbehæftede tændingslåse. Ingeniøren blev afskediget i forbindelse med en tidligere tilbagekaldelse.

/ritzau/Reuters

USA styrker sikkerheden ved ambassade i Irak

WASHINGTON: Den amerikanske præsident, Barack Obama, har besluttet at sende op imod 275 militærfolk til Irak. Her skal de yde støtte og sikkerhed for udstationerede amerikanere og omkring landets ambassade i hovedstaden Bagdad. - Styrken bliver indsat for at beskytte amerikanske statsborgere og amerikansk ejendom, hvis det bliver nødvendigt, og den er kampberedt, meddelte Obama i et brev til Kongressen. Uroen i Irak er blusset voldsomt op i løbet af den seneste uge. Her har gruppen Islamisk Stat i Irak og Levanten, Isil, taget kontrollen over flere byer og truer med at gå til angreb på Bagdad. En højtplaceret embedsmand fortæller til Reuters, at USA og den historiske ærkefjende Iran kortvarigt har diskuteret situationen i Irak. Parterne er samlet i Wien til de såkaldte P5+1-forhandlinger om Irans omstridte atomprogram. Kilden understregede, at samtalen med Iran ikke drejede sig om militært samarbejde. USA har sendt flere krigsskibe til Den Persiske Golf.

/ritzau/Reuters

Svær tysk redningsoperation i grotte går efter planen

MÜNCHEN: Efter en flere timer lang hvilepause langt nede i den alpine grotte ved Riesending på grænsen mellem Tyskland og Østrig blev en redningsaktion genoptaget mandag aften, da den sårede 52-årige Johann Westerhauser blev hejst videre op mod jordens overflade. På sin redningsbåre er den sårede forsker nu ved at blive hejst op mod bivuak to i 550 meters dybde fra bivuak tre i 700 meters dybde. Westerhauser skal løftes op til dagslyset igen via i alt fem bivuak-stationer, som er sat op i den smalle grotte. Det svære stykke fra bivuak tre til bivuak to er præget af utallige op- og nedstigninger, og den ventes at vare omkring 24 timer. Redningsholdet tæller i alt op mod 200 personer. Johann Westerhauser blev søndag ramt i hovedet og bryst af nedfaldende klippestykker og blev fanget i 1000 meters dybde i Tysklands dybeste grotte. En 42-årig, der med på ekspeditionen, klatrede ud af grotten alene for at hente hjælp. Det tog over 12 timer at kravle op og få de første redningsfolk frem til grotten.

/ritzau/dpa

Ikke-muslimer blev skilt fra og dræbt i Kenya

KØBENHAVN: Islamistgruppen al-Shabaab har påtaget sig skylden for angreb i en kystby i Kenya, som krævede næsten 50 menneskeliv. Under angrebet blev ikke-muslimer taget ud af grupper og henrettet. Øjenvidner sagde, at angriberne kørte ind i byen sent søndag og angreb en politistation, hvorefter de gik på jagt efter civile for at slå dem ihjel. - Kvinder og børn blev sendt ud. Alle de, der blev dræbt, var kristne. Hvis man var muslim, blev man skilt fra, sagde den 44-årige John Mwagi, som overværede massakren. I en erklæring sagde al-Shabaab, at angrebet var hævn for de kenyanske myndigheders brutale undertrykkelse af muslimer i Kenya. Gruppen fordømmer samtidig Kenyas militæroperation i nabolandet Somalia, og hvad der kaldes "en massakre på uskyldige muslimer i Somalia." - Til alle turister som besøger Kenya siger vi dette: Kenya er nu officielt en krigszone, og alle turister, som besøger landet gør det på egen risiko, hed det videre i erklæringen fra den somaliske ekstremistgruppe.

/ritzau/Reuters

Amerikansk krigsskib kommet til Golfen

WASHINGTON: Det amerikanske krigsskib USS Mesa Verde med 550 marinesoldater om bord er sejlet ind i Den Persiske Golf. Her holder soldaterne sig klar til at bistå amerikanske statsborgere i Irak, hvor militante islamister er i offensiven. Det rapporterede CNN mandag. Lørdag sejlede hangarskibet USS George H.W. Bush ind i farvandet. Om bord er der blandt andet omkring 70 krigsfly, herunder helikoptere og jagerfly. Hangarskibet blev ledsaget af to andre krigsskibe med krydsermissiler om bord. Præsident Barack Obama har sagt, at han overvejer militær indgriben for at hjælpe Iraks regering. Han afviser dog at indsætte amerikanske soldater.

/ritzau/Reuters

Tuneserne skal til valg

TUNIS: Tuneserne skal til en række valg, der betyder, at landet tager de sidste formelle skridt mod demokratiet efter det arabiske forår. Siden afsættelsen af præsident Zine al-Abidine Ben Ali i 2011 har Tunesien været ledet af en overgangsregering, som har vedtaget en ny forfatning. - Vores forslag, som vi vil forelægge den konstituerende forsamling, går på at afholde parlamentsvalg 26. oktober 2014, sagde Chafik Sarsar, formand for landets valgkommission, mandag. - Derefter holdes første runde af præsidentvalget 23. november, og den anden runde 26. december, tilføjede han. Det ventes, at parlamentet bekræfter datoerne.

/ritzau/Reuters

Ukraines præsident ønsker våbenhvile

KIJEV: Ukraines præsident, Petro Porosjenko, vil have en midlertidig våbenhvile i det østlige Ukraine som begyndelse på en fredsplan. Det sagde han mandag i en erklæring til sine sikkerhedschefer. - Regeringsstyrkerne har fået til opgave at genvinde fuld kontrol over Ukraines grænse til Rusland i denne uge. Når det er sket, bør en midlertidig våbenhvile respekteres, og der bør gøres bestræbelser på at nå til enighed om en fredsplan, sagde præsidenten. Konflikten i Ukraine har i den seneste tid bidt sig fast i særligt den østlige del af landet. Her har prorussiske separatister taget kontrol med flere byer og har stemt om selvstændighed.

/ritzau/Reuters

Ukraine: Rusland har lukket for gassen

KIJEV: Rusland har gjort alvor af truslen om at lukke for naturgassen til nabolandet Ukraine. - Vi har en bekendtgørelse. Gasleverancerne til Ukraine er reduceret til nul, sagde Juri Prodan, Ukraines energiminister, mandag. Han lovede samtidig, at gassen til de europæiske kunder fortsætter uhindret, sådan som Rusland har krævet. Gasforsyninger fra Rusland til Europa går via Ukraine. Ifølge EU's energikommissær, Günther Oettinger, har Ukraine en stor reserve af gas og løber ikke tør de kommende uger. Det russiske gasselskab Gazprom siger, at Ukraine skylder 4,5 milliarder dollar for gasleverancer.

/ritzau/Reuters

Briterne gør tvangsægteskaber ulovlige

LONDON: Det blev mandag gjort ulovligt at tvinge kvinder, mænd og børn ind i ægteskaber i Storbritannien, og den britiske regering optrappede en kampagne for "britiske værdier" omkring frihed og ligestilling for at imødegå kritikere, der har kaldt den for "eftergivende" i forhold til ekstremisme. En ny lov betyder, at personer, der har skylden for tvangsægteskaber, kan idømmes fængselsstraffe i op til syv år. Det er ligeledes strafbart at tvinge en britisk statsborger ind i ægteskab uden for Storbritannien. Frem til i dag har britiske domstole haft muligheden for at udstede civile retskendelser for at hindre personer i at blive tvunget ind i ægteskaber, men det er første gang, at det er blevet en del af straffeloven. Den nye linje skal styrke regeringen forud for parlamentsvalget næste år, og skal skabe mere klarhed i et multikulturelt Storbritannien, hvor indvandring fra især ikke-kristne lande stiger. Kun få lande har kriminaliseret tvangsægteskaber. Blandt dem er Tyskland, Østrig, Belgien, Cypern, Malta og Danmark.

/ritzau/Reuters

SæÞór Kristínsson
Film og TV

I chok efter bagedyst-sejr:

Jeg troede det var en joke

Morten Messerschmidt
Nyheder

Morten Messerschmidt:

Vil være formand i DF

Morten Kjeldgaard og Frederik Hau
Kendte

Vild med dans-stjerne er kæreste med Bagedyst-deltager

Storebæltsbroen
Krimi

Storebæltsbroen lukker i nat

Auktionshammer
Helt vildt

Købte tegning for 200 kroner – er 325 millioner værd

væltet hestevogn
Krimi

Drama på julemarked:

En person død

Gård set udefra
Nyheder

Udvist kriminel på asylcenter:

Fængslet for trusler

Træ væltet ned i bil
Nyheder

Voldsom storm koster to personer livet 

dansere på dansegulvet
Underholdning

Dansekongen Jimilian:

Jeg har vundet Asta

politibil med påskriften politi
Krimi

Død mand

fundet i kanal

juledekoration med fire lys
Livsstil

Brandfarlig december:

Pas på juledekorationen

britt bendixen sidder på stol
Kendte

Britt Bendixen takker af:

Nok er nok

butiksvindue med black friday-skilt
Nyheder

Vi købte sorte tilbud

for milliarder

butiksansat står ved tøjstativ
Corona

De kan slippe for

mundbind

fly holder parkeret i lufthavn
Nyheder

61 passagerer

fra Sydafrika testet positive 

mand står på scene og synger
Kendte

Bryan Adams hårdt ramt:

To gange corona

på en måned

politibil med påskriften politi
Krimi

Soloulykke: Ung mand fundet i sin bil i et træ 

mand kigger ind i kameraet
Kendte

Berømt komponist

er død

mennesker omkring bus
Nyheder

Mindst 19 personer

omkommer i busulykke

Parret under finalen af vild med dans 2021 han rækker en sejrs arm i vejret.
Film og TV

Her er vinderne af

Vild med dans

en kørende bil indefra i regnvejr.
Krimi

85-årig sigtet for

vandvidskørsel

Yussuf Poulsen i profil med kasket omvendt på.
Sport

Landsholds-stjerne

også smittet

Nærbillede af Michael Laudrup der småsmiler.
Kendte

Laudrup scorer

millioner

billeder af broen i mørke
Krimi

Spærrede broer:

Seks anholdt

Et billede af en tabel
Nyheder

Vaccinegennembrud:

med tredje stik smittes

Nærbillede af Thue Ersted Rasmussen
Underholdning

Sygeplejeskolen-skuespiller

afslører: Jeg skal være far

Nyheder

EU vil have

REJSESTOP 

efter ny variant

En sundhedsperson giver en vaccine.
Nyheder

Anbefaler corona-vaccine

til børn fra 5 år og op

Et idyllisk vejskilt på Fejø
Nyheder

Vil bygge almene

boliger på småøerne

Alle de fem dommere viser allesammen et 10 tal
Kendte

Chok: Vild med

dans-dommer

ramt af corona

Nærbillede af MØ, der er korthåret , med en stor ørering på
Kendte

Dansk hitmager

skifter køn

Krimi

Politiet går ind i

plejehjemssagen

En mand bliver tattovret på sin underarm. Tattovøren har handsker på.
Nyheder

Efter kæmpe razzia:

ALLE overtrådte loven

En analytiker sidder foran en computerskærm
Nyheder

Derfor falder de

danske aktier NU

En lille lejlighed
Helt vildt

IKEA tilbyder en lejlighed for $1 om måneden

Et flot par på den røde løber
Kendte

Pernille Blume får kærlighedsbesøg i finalen

En dame med en prøve
Corona

Ny corona-variant opdaget:

Hidtil farligste

Folk med mindbind i metroen
Corona

Her skal mundbind og coronapas frem fra mandag

En firehjulstrækker ude i skoven
Biler

Britisk bilproduktion bombet tilbage til 1956

Et skilt i en butik med Black Friday
Nyheder

Ikke black friday-tilbud på populære varer

dronning margrethe snedronningen
Kongelige

Dronning Margrethe:

Jeg har ikke fulgt med i Vild med dans

corona
Corona

Børnelæger: Glæde over vaccine til børn

Kasper hjulmand
Nyheder

Kasper Hjulmand:

Årets Leder 2021

kirsebærsauce
Sundhed

Har du jule-handlet:

Så tjek dit køleskab

vild med dans
Film og TV

Danske Spil: De vinder Vild med dans

esbern snare pirater
Krimi

Pirater fængslet i 13 dage - sigtet for drabsforsøg

Nyheder

Forsvarer: Støjberg var ikke involveret 

corona
Nyheder

4390 nye coronatilfælde - 12 flere døde

En trist hund
Dyreliv

Sådan tager du bedst afsked med kæledyret

Nyheder

EU: Coronapas efter vaccination bør kun gælde ni måneder

et par i et studie griner
Film og TV

Fællessang-stjerner fejrer jul på DR

En fregat på vandet
Krimi

Esbern Snare i dramatisk kamp – fire dræbt

Jes Dorph ude på gaden
Kendte

Jes Dorph lukker og slukker

Et par i lang kjole og korsridderdragt
Kendte

Caroline Flemings søster:

Jeg er dybt ulykkelig

Nogle dansere i et studie
Film og TV

Sådan bliver Vild med dans-finalen

To biler på en gade i en tom by
Biler

Helt ny Suzuki S Cross på gaden 

En mand står ved en sten med en øl i hånden
Kendte

Jeremy Clarkson:

Nu brygger han øl

En gråhåret mand tørrer øjnene
Nyheder

Valgkaos:

Omtælling af stemmer

vejstriber på en vej
Krimi

Tiltalt for kartelaftale på vejstribe-opgaver

Patienter på intensiv
Corona

Tyskland passerer 100.000 coronadødsfald

Morten Messerschmidt ser bekymret ud mens Inger Støjberg ser til
Nyheder

Messerschmidt vil ikke stille op mod Støjberg som DF-formand

En gummibåd med immigranter
Nyheder

31 migranter har mistet livet ud for Frankrigs kyst

mundbind
Corona

Supermarkeder er klar: Der er millioner af mundbind

En trist blond kvinde
Nyheder

Trækker sig efter syv timer på posten

Søren Brostrøm tager et mundbind på
Corona

Regeringen:

Mundbind i transport og butikker

Tre mænd synger på scenen
Biler

Transportministeren gav den gas

person drikker af drikkedunk
Sundhed

Din drikkedunk

er en bakteriebombe

En mand i rødt med våben overvåger nogle folk.
Helt vildt

Dømt til døden fordi han solgte Squid Game-kopier

En mand med briller kigger bekymret ud
Nyheder

Skatteminister efter hård kritik: Jeg påtager mig arv og gæld

person med mundbind
Corona

Nye restriktioner:

Indkalder til pressemøde

dansere i vild med dans står på dansegulvet
Kendte

Afbud til finalen:

Vild med dans ramt

af corona

valgplakater står på række
Nyheder

Valgplakater kan blive til

tandbørster og toiletsæder

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Dronning Margrethe

har fået tredje stik

retten i aarhus set udefra
Krimi

Gravede ligdele ned

mens børnene sov

kvinde med mundbind
Corona

Nye restriktioner på vej

inger støjberg interviewes
Nyheder

Går efter fængselsstraf

til Støjberg

raket står i affyringsrampe
Helt vildt

Forsvar for jorden:

Skal slå asteroide

ud af kurs

valplakat med oliver møllenberg
Krimi

Dansk bokser

i voldsom bilulykke

Inger Støjberg smiler
Nyheder

I spil som ny DF-formand:

Støjberg afviser ikke 

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederikseb taler sammen i folketingssalen
Nyheder

Trods hårde ord:

Frederiksen og Ellemann

på fælles tur