Nye tal: Historisk få på offentlig forsørgelse
Økonomisk overvismand, Michael Svarer, forklarer, at det faldende antal personer på efterløn dels skyldes et gunstigt arbejdsmarked for de ældre. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Antallet af danskere, som forsørges af det offentlige, er langt under tidligere tiders niveau.

Politikernes tommelskruer på efterløn og førtidspension har bragt antallet af danskere, som forsørges af det offentlige, langt under tidligere tiders niveau.

I gennemsnit levede 732.000 danskere af udbetalinger fra staten i 2017. I 2008 var tallet 20.000 højere, viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

Det skriver Fagbladet 3F.

Økonomisk overvismand, Michael Svarer, forklarer, at det faldende antal personer på efterløn dels skyldes et gunstigt arbejdsmarked for de ældre.

- Men særligt begrænsningen i efterlønnen har haft stor effekt, siger han med henvisning til de politiske reformer.

Således modtager knap 80.000 færre danskere efterløn sammenlignet med for 10 år siden.

Indskrænkninger i efterlønnen i samme periode, hvor reglerne for førtidspensionen er strammet væsentligt strammet, får Michael Svarer til at udtrykke en betænkelighed.

- Ved at begrænse efterløn og førtidspension samtidig, så er der en risiko for, at vi fanger mennesker i jobafprøvning, selvom det er fuldstændig håbløst at få dem tilbage i arbejde, siger han.

Tallene fra Danmarks Statistik viser videre, at der er blevet knap 35.000 færre førtidspensionister over de seneste ti år.

- For den gruppe af personer (som ikke kan komme tilbage i arbejde, red.) ville de oprindelige regler have fungeret bedre, siger Michael Svarer.

Overvismanden vurderer, at faglærte og ufaglærte kan blive ramt hårdere af reformen, end andre grupper på arbejdsmarkedet.

- De mennesker, som har størst risiko for nedslidning har alt andet lige også større risiko for at blive fanget i formålsløs jobafklaring. Vi må af den grund forvente, at reformernes mulige negative effekter rammer 3F'erne hårdere end DJØF'erne, siger Michael Svarer.

Politisk ordfører for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, glæder sig over faldet i antallet af personer på offentlig forsørgelse, men understreger vigtigheden af at finde en fornuftig balance.

- Mennesker som ikke kan arbejde skal ikke tvinges med vold og magt. Men omvendt mener jeg, vi skylder folk at give dem en mulighed for at blive en del af arbejdsfællesskabet, siger Jakob Ellemann-Jensen.