Nye stramme låneregler bremser salget af lejligheder

Et fald i salget af ejerlejligheder skyldes blandt andet strammere låneregler, vurderer økonomer.

Der er blevet solgt færre ejerligheder i 2018, efter at reglerne for boliglån blev strammet fra årsskiftet.

Antallet af solgte ejerlejligheder faldt med 7,7 pct. i andet kvartal sammenlignet med samme periode året før. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Hos Danske Bank peger privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen på, at strammere låneregler, som trådte i kraft fra starten af året, har taget toppen af efterspørgslen.

De nye regler betyder blandt andet, at boligkøbere med en gæld højere end fire gange deres årlige indkomst og en belåningsgrad over 60 procent, ikke kan få realkreditlån med kort løbetid og afdragsfrihed.

- Indtil videre må man sige, at der er tale om en meget moderat opbremsning på det marked, set i forhold til hvor hurtigt det har gået.

- Man kan bestemt ikke udelukke, at priserne falder mere synligt, for modsat husene er lejlighederne prissat til den høje side, skriver hun i en kommentar.

Hos Arbejdernes Landsbank ser økonom Anders Christian Overvad også mindre medvind på lejlighedsmarkedet.

Det gælder særligt i København, hvor de seneste års prisstigninger har luget ud i feltet af købere.

- De høje priser kan lade sig gøre, fordi renterne er historisk lave, men i takt med at renterne kryber opad det kommende år, vil medvinden aftage, skriver han i en kommentar.

Desuden peger han på, at der er meget nybyggeri i København samt nye boligskatter, som også vil ramme efterspørgslen.

- Vi forventer ikke egentlige prisfald, men det er en risiko, man skal være opmærksom på som køber, skriver Anders Christian Overvad.

Antallet af lejligheder med til-salg-skilte er i øjeblikket det højeste siden 2012.

/ritzau/