Nye regler for datacentral koster ejerbanker halv milliard

Vestjysk Bank, Møns Bank, Salling Bank, Hvidbjerg Bank og Fynske Bank har meddelt, at nedskrivninger i datacentralen BEC kan få betydning for dem. (Foto: Foto: Henning Bagger/arkiv/Scanpix)

Flere banker meddeler, at nedskrivninger i datacentralen BEC på 500 millioner kroner får betydning for dem.

Flere banker har tirsdag morgen meddelt, at de vil blive påvirket af nedskrivninger i datacentralen BEC, som leverer it-systemer til en række banker, det skriver Ritzau Finans.

En lang række banker er en del af ejerkredsen, og derfor får nedskrivningerne, der samlet løber op i 500 millioner kroner, også betydning for dem.

Vestjysk Bank, Møns Bank, Salling Bank, Hvidbjerg Bank og Fynske Bank har tirsdag oplyst om ændringerne. Men mange banker mangler fortsat at fortælle, hvilken betydning det konkret får for dem.

BEC er bygget op som en forening af pengeinstitutter, der er fælles om at udvikle it-systemer. Det er ikke målet, at foreningen skal give overskud, fremgår det af BEC's hjemmeside.

Nedskrivningen sker, fordi Finanstilsynet har oplyst, at det forventer, at det bliver nødvendigt at afskaffe udtrædelsesgodtgørelsen til datacentraler, hvis en bank eller et pengeinstitut skal afvikles, da det ellers kan være en hindring for afviklingen.

Finanstilsynets nye forventning kommer i forbindelse med nye kapitalkrav for banker og pengeinstitutter.

Det får betydning for BEC.

I ejerkredsen er det derfor besluttet, at der sættes gang i en proces, der skal reducere de fremtidige økonomiske forpligtelser for et medlem af datacentralen, hvis det træder ud i forbindelse med en afvikling af dets aktiviteter.

Det betyder, at der er større usikkerhed om forventningerne til de fremtidige indtægter til BEC, og der er foretaget en ny, foreløbig vurdering af værdien af de eksisterende udviklingsaktiver.

Medlemmers andelskonti vil derfor blive fuldt nedskrevet, og derudover har BEC's medlemmer aftalt at tilføre kapital på i alt 80 millioner kroner.

Efter nedskrivningen venter BEC et årsresultat efter skat på mellem minus 350 millioner kroner og minus 400 millioner kroner i 2017.

De fem banker skal nedskrive beløb på mellem 3,6 millioner (Hvidbjerg Bank) og 29 millioner (Vestjysk Bank).

Salling Bank har i forbindelse med meddelelsen om BEC nedjusteret forventningerne til helåret.

/ritzau/