Ny undersøgelse: Aktivering kan spænde ben for job
Det er perioder, hvor planer, regler og procedurer ikke giver mening for kontanthjælpsmodtagerne med ventetider på svar og afgørelser, administrative procedurer og manglende beslutningskraft, der direkte kan få de ledige ud af kurs, slår en ny undersøgelse fast. Foto: Scanpix/arkiv
En ny ph.d.-afhandling konkluderer, at ledige går glip af jobmuligheder på grund af beskæftigelsessystemets krav.

Selv om systemet tilsyneladende gør sig anstrengelser for at hjælpe kontanthjælpsmodtagere ind på arbejdsmarkedet, sker der ikke sjældent, at meget tabes på gulvet på grund af nye krav, som den ledige ikke selv forstår. Selv et job på hånden kan forsvinde på grund af regler og bureaukrati. Det skriver Politiken onsdag.

Det er en ny ph.d.-afhandling, der fastslår, at ledige går glip af jobmuligheder på grund af beskæftigelsessystemets krav. I ph.d.-afhandlingen har sociolog Sophie Danneris fra Aalborg Universitet og Væksthusets forskningscenter gennem to år fulgt 25 langvarige kontanthjælpsmodtagere fra hele landet.

Sophie Danneris er kommet frem til, at kontanthjælpsmodtagerne det meste af tiden befinder sig i faser, hvor de direkte fjerner sig fra arbejdsmarkedet.

"Det er et paradoks, at det system, som er sat i verden for at hjælpe gruppen ud på arbejdsmarkedet, ikke formår at gribe mulighederne. I stedet ender det med at være systemmæssige barrierer, der er årsag til, at borgerne hænger fast i kontanthjælpssystemet", skriver Sophie Danneris i det materiale, der følger med undersøgelsen.

Det er perioder, hvor planer, regler og procedurer ikke giver mening for kontanthjælpsmodtagerne med ventetider på svar og afgørelser, administrative procedurer og manglende beslutningskraft, der direkte kan få de ledige ud af kurs.

De konstruktive perioder udgør måske kun en fjerdedel af tiden - det er der, hvor kontanthjælpsmodtageren oplever, at alle indsatser og procedurer giver mening, fastslår Sophie Danneris

Oven i købet har hun i cirka halvdelen af sagerne set konkrete eksempler på, at de ledige har haft job på hånden, men fordi der skulle ske yderligere arbejdsprøvning eller andet, er den mulighed blevet bremset i en slags bureaukratisk forhindringsløb.

Sophie Danneris mener, at det er fuldstændig afgørende, at de ledige bevarer den indre tro på fremgang.

"Det sker så alligevel, at de mister troen, blandt andet fordi beskæftigelsessystemet er uigennemsigtigt og træffer beslutninger, der ikke virker rationelle", siger Sophie Danneris til Politiken.

Forskeren understreger, at de ansatte i systemet godt ved, hvad der skal til, "men de arbejder under regler, som tvinger dem til at tænke i kasser og dokumention i groteske mængder". Hun foreslår, at reglerne ændres "så beslutningerne i højere grad kan tages ude hos borgerne, hvor tingene sker".

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) erklærer, at han er parat til "et serviceeftersyn af hele beskæftigelsessystemet".

"Det er vigtigt ikke at opgive nogen, der kan komme til at arbejde igen. Men det er jo også klart, at systemet ikke må medvirke til, at kontanthjælpsmodtagere bliver mere syge og kommer endnu længere væk fra det danske arbejdsmarked", siger Troels Lund Poulsen til Politiken.