Ny plejehjemssag: Fandt pårørende i afføring og urin

Nyheder
Bente Stenstrup og Jan Kjær Jensen har mistet hver deres far på Demenscenter Aarhus. Begge tror, at massiv omsorgssvigt accellererede processen. (Foto: Ritzau Scanpix)

Flere pårørende står nu frem med foruroligende beretninger fra endnu et plejehjem i Aarhus Kommune, der i forvejen er svært belastet af alvorlige anklager om omsorgssvigt.

Jan Kjær Jensen og Bente Stenstrup måtte begge tage afsked til deres fædre på Demenscentrum Aarhus' Afdeling 4 i år.

I begge tilfælde skete det efter flere års kamp med personale, ledelse og politikere, som de pårørende ikke mener har taget henvendelserne vedrørende mistanke om massiv omsorgssvigt på plejehjemmet alvorligt.

- Det blev en lang kamp om værdighed og ordentlig omsorg for min far. Han fik ikke nok at spise og drikke. Han tabte sig, og vi måtte ofte se, hvordan han havde store sår, kradsmærker og blå mærker, som personalet ikke kunne forklare, siger Bente Stenstrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun mistede sin far den 3. januar efter to og et halvt års ophold på Demenscentrum Aarhus og bakkes op af en anden pårørende, Jan Kjær Jensen, der mistede sin far den 3. april efter tre og et halvt år på stedet.

- Det har haft store konsekvenser for min far at bo der. Der var ikke ordentlig opmærksomhed på ernæring og medicin, og når vi råbte op om forholdene skete der ikke noget alligevel, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Brænde på bålet

Bente Stenstrup og Jan Kjær Jensens kritik kommer dagen efter, der faldt kendelse i Kongsgården-sagen. Vestre Landsret afgjorde, at offentligheden ikke kunne få de skjulte optagelser fra TV2's dokumentar fra plejehjemmet Kongsgården at se.

Sagen begyndte, da pårørende i efteråret 2019 bad TV2 om at sætte kjulte kameraer op i en ældre beboers lejlighed.

I foråret stod flere pårørende frem med kritik af plejehjemmet, og siden sagen begyndte, har en række medarbejdere været til tjenstlige samtaler, ligesom forstanderen er blevet fjernet og en forvaltnignschef har måttet rykke ind bag plejehjemmets mure.

Jan Kjær Jensen har selv oplevet, hvor frustrerende en kamp det kan være, at få bekymringer på vegne af sin demensramte far hørt. Derfor forstår han godt, hvorfor de pårørende på Kongsgården endte med at ty til den slags midler.

- Det er ærgerligt og sørgeligt, at man er nødt til at ty til skjulte optagelser, hvis man gerne vil høres og tages alvorligt. Men det er åbenbart det, der skal til. Min far var på en specialenhed for demente, og alligevel oplever vi så alvorlige fejl og mangler. Jeg forstår det simpelthen ikke, siger han.

Pårørende har følt sig overhørt i flere år
I flere år har pårørende til demensramte borgere på centret forsøgt at råbe stedet op med deres bekymringer.

- Det var et mareridt fra starten. Vi har jo også et liv ved siden af, men vi følte, at vi var nødt til at være der hele tiden. Vi turde simpelthen ikke blive væk, siger Bente Stenstrup og fortsætter:

- Når vi var der, handlede det desværre ikke om at holde ham i hånden, ae hans kind eller den slags. Det handlede i stedet om at sørge for, at han fik nok mad og væske til at kunne klare sig, og at han fik ordnet basale ting som hygiejne, ernæring og lægebesøg, siger Bente Stenstrup.

I starten forsøgte de at henvende sig til personalet. Her blev der lovet forbedringer, men ifølge de pårørende blev der ikke taget handling på baggrund af bekymringerne.

Samme scenarie udspillede sig ifølge dem, da man henvendte sig til først ledelse og chefer og senere borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), og sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Rapport konkluderer 'større problemer'

I stedet valgte man til sidst at kontakte Ældrerådet, der involverede Styrelsen for Patientsikkerhed i sagen via en bekymirngshenvendelse relateret til beboernes mulighed for at leve et værdigt liv, og at plejeenheden ikke understøttede borgernes trivsel og relationer, samt at de fysiske rammer var beskrevet som beskidte og ildelugtende.

De pårørende fortalte blandt andet: 'Et besøg på Demencentrum er ofte forbundet med at finde den syge nusset og beskidt i tøjet, ubarberet, gennemvædet af urin eller fækalier i en stue, der trænger til at blive gjort rent'.

- Der tænkte jeg, at nu kommer der endelig nogen med de rette beføjelser, der kan dokuemterer og undersøge de forhold, som vi i flere år har råbt op om, siger Bente Stenstrup.

Styrelsen for Patientsikkerhed besøgte Demenscentrum Aarhus' Afdeling 4 i januar, hvor den overordnede konklusion lød, at der var 'større problemer af betydning for den fornødne kvalitet'.

Centret blev i den forbindelse mødt af et krav om at rette op på en lang række kritikpunkter. Blandt andet 'manglefuld dokumentation og utilstrækkelig opfølgning, der kan resultere i forringet helbred hos borgerne'. Derudover var der blandt andet problemer med 'adfærden og tonen i omgangen med de ældre'.

Rådmand: Ikke et generelt problem

Ifølge Aarhus Kommune er der siden kommet styr på stedet og de beskrevne forhold.

Der er blandt andet blevet arbejdet med et kulturspor og de demensfaglige indsatser, ligesom der er opnormeret i aftenvagten og rengøringen.

Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune har i et skriftligt svar oplyst TV2 ØSTJYLLAND om, at 9 ud af 10 af kommunens plejehjemsbeboere er tilfredse, og at der derfor ikke er et generelt problem med byens ældrepleje.

'Tværtimod. Der er nogle udfordringer nogle få steder, og der er vi i fuld gang med at rette op på forholdene. Det gælder også på Demenscentrum, hvor vi har lyttet til pårørende og reagerer på tilsyn', skriver hun.

Aarhus Kommune vil nu indføre en central klage- og ombudsmandsfunktion, så borgerne ikke føler, at de går forgæves med deres klager.

I det skriftlige svar til TV2 ØSTJYLLAND skriver Jette Skive, at borgerne skal have 'et sted at gå hen, hvis de oplever ikke at blive hørt, eller de oplever, at der ikke rettes op på fejl og dårlig kommunikation'.

Har mistet tilliden

De pårørende køber dog ikke lovninger om forbedringer fra kommunens side, som de for længst har mistet tilliden til, når det kommer til plejen og omsorgen af de ældre.

- Hvad kan jeg bruge det til, at der også findes gode plejehjem i kommunen? Ét tilfælde af misrøgt og omsorgssvigt er ét for meget. De siger en masse ord, men det bliver ikke til handling. Hvor mange vil de have på samvittigheden, før de gør noget, spørger Bente Stenstrup.

Jan Kjær Jensens egen far døde ligesom Bente Stenstrups tidligere på året, men han håber, at der fremadrettet kommer styr på den mangelfulde pleje, som han mener at have oplevet sin far være udsat for.

- Jeg håber, at de syge og ældre får den pleje og omsorg, som de har fortjent. Hvis vi når til et punkt, hvor man som pårørende ikke skal forlade stedet grædende og med dårlig samvittighed, så er vi nået langt, siger han.

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet

En fuldstændig smadret stationcar ligger på siden med en falckvogn ved siden af.
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Islands Brygge fyldt med affald og tomme flasker
Krimi

Politiet modtager

hundredvis af støjklager

Oh Land
Underholdning

X Factor-dommer er

blevet mor igen

Medina sanger
Kendte

Medina er gravid

Mundbind Aarhus
Corona

Fem millioner mundbind

på vej mod Aarhus

Eksplosion Beirut
Nyheder

Ambassadørfrue

omkommet

i eksplosion

Kat smugler heroin
Helt vildt

Kat smuglede stoffer

ind i topsikret fængsel

grænse
Krimi

25 hundehvalpe aflivet 

Christiane Schaumburg-Müller Christopher Læssø
Underholdning

Nyt job til Christiane

Et forulykket fly som ser ud til at være midt i en skov
Krimi

Fly missede landingsbanen

grundet uvejr

Hugh Bonneville fra Downton Abbey i en åbentstående pink skjorte
Kendte

Helt forvandlet

Downton Abbey-stjerne

Ulykke politi
Nyheder

Bilist fløjet til sygehus

efter voldsom ulykke

De seks skuespillere, som udgør "Friends" står bag en tom ramme og smiler.
Film og TV

Friends aflyst

Mænd i hvide shorts, skjorte og pæne sko
Nyheder

Mænd vil gå

med shorts på jobbet

Nærbillede af en brasiliansk vandreedderkop
Helt vildt

Verdens farligste

edderkop vandrede

rundt i supermarked

Et levende rådyr
Krimi

Motorcyklist kvæstet

af rådyr

En billede af et rat og to hænder herpå
Biler

Stor forsinkelse på nye biler:

Det har du ret til

Mundbind
Corona

Statsministeren:

Påbud om mundbind

er en mulighed

Aarhus corona
Nyheder

FAKTA: Disse kommuner har flest coronasmittede

blandet salat
Mad og drikke

Advarsel: Spis 

IKKE disse salater

Nøgen mand vildsvin
Helt vildt

Nøgen mand jagter

tyvagtigt vildsvin

Lotto Kupon
Nyheder

Nybagt Lotto-millionær:

Hvem vil være min kæreste?

To Ben&Jerry is med et par teskeer foran
Mad og drikke

Du opbevarer

din is helt

forkert

håndtryk
Corona

Venstre vil have

håndtrykket tilbage

Skoleskibet Danmark
Corona

Skoleskibet Danmark 

ramt af corona

Børneporno
Krimi

Gift it-mand styrede

børneporno-netværk

Langebro København
Krimi

Historisk dom:

Fartbølle skal i fængsel

Sofie Linde i gul sommerkjole
Kendte

Sofie Linde får nyt job

Jeg er så nervøs

En smadret søvgrå bil med redningsfolk omkring.
Krimi

Voldsomt sammenstød

Narkopåvirket anholdt

En flok mænd i hvide heldragter bærer på en blå sæk.
Nyheder

Byldepest opdaget

i KINA

Mørk chokolade i papir
Mad og drikke

Nyt studie:

Chokolade beskytter hjertet

– vælg den rigtige slags

Mand med isterninger foran sig.
Sundhed

15 gode råd:

Sådan overlever

du heden

To unge mænd spiller beachvolley.
Sundhed

Livsfarlig varme

Pas på hedeslag

Mand går foran facade med kæmpe klovnemund
Corona

Umulig at stoppe:

Antallet af

virussmittede eksploderer

Folk på en badebro
Nyheder

Hedebølge

i weekenden

Spansk kvinde med mundbind
Corona

Europa strammer op på coronaregler

strand i spanien
Corona

Smittetal lukker Spanien for danskere: Sådan gør du

advarselsskilt om samlingsforbud
Corona

Stigende smitte bremser coronalempelse

Kvinden klamrer sig til bildøren
Krimi

Vilde billeder: Kvinde klamrer sig desperat til kørende bil

Helikopter i luften
Krimi

Kæntringsulykke - en person mister livet

coronatest
Corona

Her stiger smittetallet i boligområde

Neil Young og Paul McCartney
Kendte

Rocklegende sagsøger Donald Trump

strand i spanien
Corona

Spanien lukkes for danske rejsende

Inger Støjberg
Nyheder

Vidne: Støjberg truet af chef

Beredskab tilstede ved PostNords pakkesortering i Aabenraa
Krimi

Pakke lækkede syre: Ansatte blev evakueret

Aarhus Universitetshospital med helikopterlandingsplads
Krimi

Børnehavedreng fløjet

på hospitalet efter

ulykke i hængekøje

matasskilt på butiksfacade
Nyheder

Matas stopper salg af

eskimo-produkt

Sygeplejerske i beskyttelsesudstyr
Corona

To byer er hårdt ramt:

Smittetal stiger igen

En bjørn i et bur
Krimi

11-årig dræbt

af bjørne i bur

Prins William med dykkermaske og snorkel
Nyheder

Snorkel trækkes tilbage:

Risiko for kvælning

tv-værten Søren Ryge med pibe i munden
Film og TV

Efter 28 år:

Søren Ryge stopper

skilt ved rigsadvokatens kontor i københavn
Krimi

Bombetrussel tæt

på Christiansborg

Politisk kommentator Henrik Qvortrup
Nyheder

Nyt job til

Henrik Qvortrup