Ny måling: Stress er et af de største problemer i Danmark

"Man burde gå lige så højt op i stress og psykisk arbejdsmiljø som udlændinge", siger Socialdemokratiets Leif Lahn. (Foto: Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix/arkiv/modelfoto)

Stress er ifølge danskerne landets tredje største problem, viser ny måling. Kun overgået af indvandring og forringelser af sygehusvæsenet.

Stress er en af danskernes største bekymringer. Det viser en ny måling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk blandt 1.024 repræsentativt udvalgte danskere.

Knap 17 procent af danskerne peger på stress som det største problem i Danmark, som dermed kun overgås af indvandring, som 18 procent peger på, og forringelser af sygehusvæsenet, som 17 procent er optaget af.

LÆS MERE: Ekspert: Stress er ikke din skyld - det er konkurrencestatens

Stress er ifølge danskerne også et større problem end eksempelvis forurening, og blot henholdsvis 1,9 og 2,1 procent bekymrer sig om problemer som arbejdsløshed eller Danmarks økonomi.

Overraskende måling

Lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Martin Vinæs Larsen, kalder det for en "overraskende måling", mens gruppeformand for Venstre, Karen Ellemann forudser, at stress kommer til at spille en større rolle end hidtil under næste valgkamp.

- Det kan du sagtens forvente, for det er noget, som vi tager enormt alvorligt. De forskellige partier vil nok gøre det med hver sit politiske næb, så det kan handle om stress, ungdomsliv, perfekthedskultur eller work/life balance. Men jeg vil blive meget overrasket, hvis stress ikke kommer til at spille en rolle i valgkampen, siger hun til Avisen.dk.

LÆS MERE: Sygeplejersken Inas hud boblede op af stress

Hos Socialdemokratiet modtager man meldingen om danskernes stressbekymring med en bittersød smag i munden. Beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen siger nemlig, at det er ærgeligt, at det er kommet så vidt, men at det er godt, at danskerne tager stress alvorligt.

- Det overrasker mig meget, at stress ligger så højt på listen. Men jeg glæder mig over, at danskerne bekymrer sig, for problemet er kæmpestort. Man burde gå lige så højt op i stress og psykisk arbejdsmiljø som udlændinge. For hvis vi ikke er glade, når vi går på arbejde, så får vi et dårligt liv som helhed, siger socialdemokraten, der mener, at stress-temaet er svært at tegne skarpt op:

-Det er nemmere at tage historier op om kamphunde, kriminalitet og udlændinge, men det betyder ikke, at stress ikke er vigtigt. Tværtimod, siger Leif Lahn.

Ser underprioriteret ud

Selvom regeringen for nylig nedsatte et stresspanel, erkender Karen Ellemann, at problemet er vanskeligt at håndtere.

LÆS MERE: Regeringen hyrer tv-kendis: Her er panelet der skal bekæmpe folkesygdom

- Hvis du kigger på lovforslag og kroner og ører, så ser det ud som om, at det er et område, vi fuldstændig underprioriterer. Når vi taler lovgivning, slår det jo ikke ud som eksempelvis udlændingeområdet, men vi skal heller ikke sammenligne æbler og pærer, for det er også begrænset, hvor meget man kan lovgive på området, siger hun og understreger, at en stor del af problemet ligger i "kulturen på arbejdspladsen".

Problemet er nemlig ifølge Venstres gruppeformand mangefacetteret, og det er derfor både vigtigt at fremhæve gode eksempler blandt virksomheder, der tager work/life balance alvorligt, samt kigge på digital dannelse hos de unge.

Det kan også være noget så simpelt som at fastsætte rammer for, hvornår man sender E-mails på jobbet, som da hendes tidligere ministerkollega Søren Pind nægtede at modtage mails om søndagen.

LÆS MERE: Ansatte får forbud fra Søren Pind: Ingen e-mails om søndagen

Epidemiske stresstilstande i Danmark

Leif Lahn Jensen står fast på, at da Socialdemokratiet var i regering var det med det psykiske arbejdsmiljø i højsædet og henviser også til ekspertpanelet, som Socialdemokratiet sidste sommer nedsatte i samarbejde med regeringen. 

Alligevel går det blot den forkerte vej, konstaterer han, for i de seneste par år er stress blevet noget nær en folkesygdom i Danmark.

Som resultat har alle hovedorganisationer slået alarm. Sidste år meldte Akademikernes hovedorganisation om en decideret epidemi blandt deres medlemmer, hvor hver anden følte sig stresset, mens FTF, der blandt andet tæller sygeplejersker og skolelærer, i år meddelte at 22 procent af deres medlemmer konstant føler sig stressede.

LÆS MERE: 'Alarmerende' tal: Danskerne går ned med stress på stribe

Når en meningsmåling som denne taler så tydeligt et sprog, så viser det, at almindelige danskere er ved at finde ud af, hvor utrolig vigtigt et godt psykisk arbejdsmiljø er, siger Leif Lahn Jensen.

Karen Ellemann peger på eksempelvis servicefradraget som et konkret tiltag mod stress. Sidste år udvidede regeringen håndværkerfradraget, så det også omfattede rengøringshjælp og børnepasning, hvilket ifølge gruppeformanden ideelt set skulle frigive mere tid hos travle børnefamilier.

LÆS MERE: Stressekspert om Løkke: Har ofret de offentligt ansattes arbejdsglæde på det ideologiske alter