Administration 

Ny måling: S og V slagter Dansk Folkeparti ved EU-valg

Morten Messerschmidt slugte tæt på en halv million stemmer ved valget til Europa-Parlamentet for fem år siden og sikrede dermed DF en kæmpe sejr. Nu overhaler Socialdemokratiet og Venstre partiet, og DF står til en tilbagegang. (Foto: Foto: Thomas Lekfeldt, Ritzau/Scanpix.)

Ifølge en ny måling går både Socialdemokratiet og Venstre markant frem ved Europa-Parlamentsvalget 26. maj. Dansk Folkeparti står til kæmpe vælgersmæk.

Jeppe Kofod (S) og Morten Løkkegaard (V) spurter derudad og lægger sig i førerfeltet op til det kommende valg til Europa-Parlamentet.  

I en ny måling, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for Tænketanken Europa, står både Socialdemokratiet og Venstre til fremgang ved EU-valget. 

Socialdemokratiet står i YouGov-målingen til at få 22,5 procent af stemmerne. Det er en solid fremgang siden seneste parlamentsvalg i 2014, hvor S måtte nøjes med 19,1 procent af stemmerne.

Venstre går også pænt frem og scorer næsten 20 procent af stemmerne, og bliver dermed det andet største danske parti i Europa-Parlamentet. Ved seneste parlamentvalg fik Venstre et katastrofevalg med kun 16,6 procent af stemmerne.

Det er den første repræsentative måling blandt 2.028 respondenter, der er gennemført i 2019. Her er danskerne blevet spurgt, hvad de vil stemme til Europa-Parlamentsvalget, der finder sted søndag 26. maj.

Brexit er øjenåbner 

S-spidskandidat Jeppe Kofod er glad for opbakningen. 

- Jeg tror, at danskerne bakker op om os, fordi vi hverken vil ud af EU men heller ikke er jubeleuropæere. Vi vil faktisk bare have et bedre EU. Og så er vi meget aktive i kampen mod skattely og kampen for bedre lønmodtagerrettigheder og den grønne omstilling, siger han. 

Morten Løkkegaard, spidskandidat for Venstre, er da også glad for den nye måling men understreger, at man altid skal passe meget på målinger, der er gennemført fire måneder før et valg. 

-  Men jeg tror, at der er potentiale til, at vi får et godt valg, fordi Brexit har været en øjenåbner i forhold til, hvor vigtigt og nødvendigt europæisk samarbejde er. Og for et proeuropæisk parti som Venstre, skal det manifestere sig nu, siger han. 

Sådan vil vælgerne stemme til Europa-Parlamentet i maj

Dansk Folkeparti står til en kæmpe vælgerlussing. Ved parlamentsvalget for fem år siden fik DF et rekordvalg med 26,7 procent af stemmerne og en halv million personlige stemmer på partiets spidskandidat Morten Messerschmidt.

I dag ville DF kun få knap 18 procent af stemmerne og ryge fra at være det største danske parti i EU-parlamentet til en tredjeplads. 

DF mangler spidskandidat 

Selvom der er fire måneder til EU-valget vurderer seniorforsker i Tænketanken Europa Maja Kluger Dionigi, at DF får svært ved at indhente det forspring, som S og V har lige nu.

- Dansk Folkeparti har som det eneste parti stadig ikke peget på en spidskandidat, så allerede der er partiet bagud, fordi kendte ansigter betyder rigtig meget, siger hun.

Derudover er DF også belastet af beskyldninger om misbrug af EU-midler, der ifølge seniorforskeren kan smitte af på vælgernes lyst til at sætte kryds ved partiet. 

Her er spidskandidaterne

Socialdemokratiet: Jeppe Kofod

Venstre: Morten Løkkegaard

SF: Margrete Auken

Folkebevægelsen mod EU: Rina Ronja Kari 

Enhedslisten: Nikolaj Villumsen

Alternativet: Rasmus Nordqvist

Konservative: Pernille Weiss

Liberal Alliance: Mette Bock

Dansk Folkeparti: Har endnu ikke udpeget kandidat

UDVID

Hos De Konservative skal den relativt ukendte Pernille Weiss sælge EU-billetter i stedet for den garvede Bendt Bendtsen. Ifølge målingen fra Tænketanken Europa står konservative til et valgnederlag. Ved seneste valg fik partiet næsten hver tiende stemme, mens K nu står til kun at hente 4,8 procent af stemmerne. 

- Det bliver hårdt arbejde for Pernille Weiss, fordi hun ikke er kendt udenfor konservative kredse. Men i sin kampagne vil hun kunne slå på, at det er vigtigt for Danmark at bevare en plads i den største og mest indflydelsesrige gruppe i Europa-parlamentet, og det vil sandsynligvis kunne give stemmer, mener Maja Kluger Dionigi. 

Liberal Alliance stiller op med kulturminister Mette Bock som spidskandidat, men her hjælper kendis-effekten tilsyneladende ikke. I hvert fald står partiet kun til 4,4 procent af stemmerne og får dermed ikke en af Danmarks 14 pladser i parlamentet.  

Hvis målingen holder vand, får Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti hver valgt tre medlemmer, mens Venstre får fire mandater på grund af valgforbund med Konservative og Liberal Alliance. 

Det betyder også, at Konservative ville ryge ud af Parlamentet for første gang nogensinde, men Tænketanken Europa pointerer, at det er på marginalerne og behæftet med stor usikkerhed.   

Radikale, SF og Folkebevægelsen mod EU genvinder hver et medlem af parlamentet, mens Enhedslisten for første gang vinder en plads i Bruxelles. 

Går imod EU-strømmene

EU-forskeren pointerer, at danske vælgere ifølge den nye måling går imod vælgerstrømmene i resten af Europa.  

- Både Socialdemokratiet og Venstre går tilsyneladende frem ved det kommende Europa-parlamentsvalg herhjemme, mens de to partier på tværs af Europa går markant tilbage. Så der er et omvendt mønster herhjemme, siger Maja Kluger Diogini.

Venstres spidskandidat Morten Løkkegaard mener, at danskerne har fået øjnene op for vigtigheden af europæisk samarbejde i kølvandet på blandt andet Brexit og en verden i opbrud. Og så søger vælgerne væk fra yderfløjene og hen til blandt andet Venstre. Foto: Jens Nørgaard Larsen, Ritzau Scanpix.

Tilsvarende står yderfløjene og de EU-skeptiske partier som Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU til at miste terræn i Danmark, mens de vinder frem i resten af EU-landene. 

- Der er fremgang til den danske venstrefløj ved det kommende Europaparlaments-valg, og Enhedslisten står til at komme ind for første gang. Men Enhedslisten har blødt op i deres EU-modstand og har ikke den hårde EU-skepsis som tidligere, forklarer hun.

Jeppe Kofod mener, at danske vælgere søger væk fra yderfløjene og mod midten ved det kommede Europaparlamentsvalg, fordi politikerne herhjemme i høj grad har taget bekymringen for migration og indvandring alvorligt. 

 - I Danmark har Socialdemokratiet insisteret på at have styr på migration og indvandring og går op imod grådighed. Så vi er meget aktive på den økonomiske retfærdighed og kampen mod ulighed, og det tror jeg, at vælgerne belønner os for, siger han. 

Morten Løkkegaard mener især, at Brexit forklarer, at danske vælgere er på flugt fra yderfløjene.

- Dansk Folkeparti har også tabt luft, fordi hele deres Europapolitik er skvattet sammen i kølvandet på Brexit. Jeg tror, at mange vælgere har taget bestik af det, og nu skifter tilbage til blandt andet Venstre, siger han.   

Artiklen er opdateret 23. januar 10.30, da der har været fejl i Tænketanken Europas beregninger over mandatfordelingen. I første udgave af artiklen fremgik det, at Venstre fik tre pladser og Konservative 1 plads i Europa-Parlamentet.  

Joan Divine
Kendte

Prøvede i ni år:

Baby for 160.000 kroner

Fyr & Flamme
Kendte

Grand Prix-ballade:

Dansktopstjerne skælder ud

Harry
Kongelige

Meghan bliver væk:

Prins Harry deltager

Dinosauer
Helt vildt

Voldsom fætter:

Ny kødædende dinosaur

Nikoline
Kendte

Er du den nye stjerne:

Kom med i X Factor

Jonatan Spang
Kendte

Jonatan Spang er blevet far

Simon
Underholdning

Dommer grovgrillet af Kvamm på live-tv

London
Kongelige

Prins Philip mindet med kanonbrag

Kronprins Frederik og de skadede veteraner i sadlen på landevejen
Kongelige

Kronprins Frederik

i sadlen med 

skadede veteraner

billede af Basim
Kendte

Basim blev forældreløs: Popmusik er min vej ud af sorgen

Jakob Ellemann
Nyheder

Blåt krav: Beregning af hurtigere genåbning

billede fra stedet
Krimi

33-årig død efter familietur i shelter

billede af Pierce Brosnan
Film og TV

Dagens afstemning:
Hvem så du
gerne i rollen som 007?

collage med Richard Burton, Christian Bale og Clint Eastwood
Film og TV

Legendariske

skuespillere afslog 007

billede af to kartoffelmadder
Nyheder

Advarsel:

Har du denne

mayonnaise stående?

billede af en politibil
Krimi

Stoppet med sømmåtter:
Vanvidskørsel
på Storebæltsbroen

Eurojackpotkuponer
Helt vildt

Dansker vinder 310 millioner kr.

billede af Solveig efter sejren
Underholdning

X Factor-vinder Solveig: Jeg vil lave mit eget

reklamebillede fra Nemlig.com
Nyheder

Nemlig.com overvåger ansatte: Tæller sekunder

Mette Frederiksen smiler
Nyheder

Regeringen lemper restriktioner

Underholdning

Solveig vinder årets X Factor

Vandslange og planter
Advertorial

Annonce

Sådan finder du en god højtryksrenser

Nærbillede af Zlatan på pressemøde
Kendte

Zlatan springer ud som skuespiller

Skrabelod med påskemotiv
Helt vildt

Blev millionær midt i påskefrokosten

DMX på scenen
Underholdning

Kendt rapper død - blev kun 50 år

lina baun danielsen i grøn jakke
Krimi

Line Baun tabte

i Se & Hør-sagen

prins philip vinker iført grøn jakke
Underholdning

Prins Philip er død

Politi-og brandbiler foran hus.
Krimi

Kvinde død i brand

Politimand tjekker bil
Krimi

Bilist anholdt:

Flygtede efter

påkørsel af betjent

Sport

Dansk træner færdig efter racismeanklager

mand sidder i have
Krimi

43-årig forsvundet

- politiet beder om hjælp

beholder med naturlægemiddel står på bord
Sundhed

Tilbagekalder populært

naturlægemiddel

sort redsignet nike sko på rød baggrund
Helt vildt

Sataniske sko

med blod i sålen

kaldes tilbage

Helle Fagralid med sammenbidt udtryk
Kendte

Dansk stjerne:

Jeg var rædselsslagen

mønter i stor bunke
Nyheder

3,6 millioner

danskere får penge

ind på kontoen  

bjarne reuter med skygger i ansigtet
Bøger

Top 10: De scorer

flest bibliotekspenge

kæmpe varan kravler op ad hylde i supermarked
Helt vildt

Gigantisk øgle går

amok i supermarked

borgere og sundhedspersonale  i vaccinationscenter
Nyheder

Stor generalprøve:

100.000 skal stikkes

på én dag

baby kigger med stofble i munden
Corona

Nyt begreb i dagplejen:

Coronabørn 

x factor deltageren nicoline steen kristensen står på scenen
Film og TV

Sådan bliver finalen

i X Factor

patienter ligger i senge på hospital
Corona

Her er smitten

ude af kontrol 

de tre dommere i X Factor
Film og TV

I aften afgøres X Factor:

Her er favoritten

Ringenes Herre
Film og TV

Hidtil ukendt version:

Ringenes Herre på russisk

Silas Holst
Kendte

Silas Holst: Nyt regnbuehus

fly
Helt vildt

Kaos i luften: Ramte forkert lufthavn

milliardær
Nyheder

Rigeste dansker:

Over 82 milliarder kroner

Underholdning

Grand Prix-koryfæ udskiftet: Jeg er færdig

blå blink
Nyheder

Brand koster en 85-årig mand livet

Betjente
Krimi

Falske betjente svindlede sig til millioner 

Voldtægt
Krimi

Far skal otte år i fængsel for voldtægter af fire døtre

Tue
Kendte

Hit-duoen sender igen

Underholdning

Tidlig julegave: Tinka vender tilbage

Jeppe Kofod
Nyheder

Danske soldater til Mali

billede af den nærmest tomme dam
Nyheder

Hærværksmænd tømmer

dam for vand

- havørreder truet

beredskabet arbejder med at få manden fri
Krimi

Mand klemt i minigraver

- fod skåret fri

billede af villaen
Livsstil

Vild villahandel:

Havudsigt for millioner

billede af Gråkjær Arena
Krimi

Deltog i fest: 45 idømt bøder

billede af hånd der holder om tremme
Corona

Dagens afstemning: Er dobbeltstraf for snyd med coronapasset ok?

Birthe Neumann
Kendte

Birthe Neumann

dansede

nøgen og "pissefuld"

billede fra et bordel
Krimi

Bordel får bøde

- krævede ikke coronapas

Dansk fængsel set indefra
Nyheder

Snyd med coronapas kan koste fire års fængsel

En befærdet motorvej.
Nyheder

Her vil regeringen bygge

nye veje og broer

Jesper Grønkjær i de rød og hvide farver.
Kendte

Tidligere landsholdsstjerne:

Indlagt på den lukkede

pr-billede for forestillingen
Underholdning

Musical med Beatles-hits får alligevel verdenspremiere i Danmark

billede af den forulykkede bil
Sport

Tiger Woods-ulykke:

Kørte dobbelt så

stærkt som tilladt

Tina Müller under Melodi Grand Prix 2021 med en lyseblå gallakjole og et stort smil.
Kendte

TV-vært afslører:

Hemmelig kæreste

tv-vært Felix Smith sidder bag rattet på en sort Ferrari.
Kendte

Nyskilte Felix Smith:

Afviser kæresterygter

IMFs hovedkvarter med stor glasfacade.
Nyheder

Foreslår øget beskatning

af rige efter pandemi

en mand med et mundbind ved Downing Street 10.
Nyheder

Her får folk under 30

IKKE AstraZeneca

Retten i Hillerød set udefra. Det er en rødstens bygning.
Krimi

Byret har sat 16 dage af til

sag mod drabssigtet præst

Et fængsel og to personer på vej ind med en kuffert
Krimi

Fængsel genåbnes

- dømte står i kø 

En lastbil hælder kaffe ud på jorden
Helt vildt

Kafferester fik tropisk skov

til at vokse på udpint jord

Statskassen på Christiansborg
Corona

Dansk testindsats koster

50-100 millioner om dagen

Nyheder

Minemodstandere får

flertal i parlamentet

Kim Kardashian i vandkanten
Kendte

Kim Kardashian:

Nyskilt, milliardær og lykkelig

En kvinde sidder i et åbent vindue
Nyheder

Skræmmende:

Hver tredje covid-19-ramte får sindslidelser

et klitområde på Skagen
Krimi

To mænd raserede

fredede klitter i Skagen

Portræt af Christopher
Kendte

Christopher får nyt job

Et F-35 letter
Nyheder

I dag får vi

den første F-35 

To moderne biler i Nyboder
Biler

Test: Opel Mokka

Tak for kaffe